Moment istoric pentru Caransebeș: autobuze electrice pe străzi

 

Banii, aproape 11 milioane de lei, au venit prin PNRR, în proiectul „Modernizarea și eficientizarea transportului public de călători în municipiul Caransebeș prin achiziția de mijloace de transport nepoluante – autobuze electrice”. Primarul Felix Borcean și echipa care s-a ocupat de implementarea proiectului au dat joi o tură prin Caransebeș cu unul dintre cele patru autobuze, iar pe parcurs au fost luați din stații și unii călători care așteptau clasicele autobuze galbene, pe motorină.

 

„E meritul echipei care s-a ocupat de acest proiect, poate săptămâna viitoare o să facem o croazieră prin oraș și cu consilierii locali. E un moment istoric în Caransebeș, avem mijloace de transport electric ecologic care vor străbate străzile orașului, parte a unor proiecte mai mari. Mai avem și proiectul de mobilitate urbană, cu piste de biciclete, alte stații de încărcare electrice, încă un autobuz și două microbuze electrice, plus modernizarea rutelor pistelor de biciclete. Ne vom transforma într-un oraș inteligent și verde, aceste autobuze electrice au un impact zero asupra mediului. Vom avea o flotă complexă, vor circula în paralel și cele cu motorină.”, a precizat primarul Felix Borcean, încântat de noile mijloace de transport. Edilul a avut un mesaj și pentru cei care în recenta campanie electorală râdeau de acest proiect: „Le transmit că vor urma și alte proiecte care se vor materializa în lunile și anii care urmează, promisiunile nu au fost vorbe în vânt de adormit electoratul!”

Autobuzele electrice au o autonomie de 200 de kilometri și sunt dotate cu camere de luat vederi, climatizare, ecrane pentru informații pentru călători și e-ticketing, condițiile fiind apreciate de cei care le-au testat joi. „Condițiile sunt net superioare față de cele pe care le avem acum în parcul auto al Transal. Este un prim pas pe care îl facem către o dezvoltare urbană sustenabilă și corectă. Aceste autobuze sunt echipate și cu sistem de e-ticketing, este direct conectat cu centrul de comandă. Proiectul este în parteneriat cu comunele Buchin și Turnu Ruieni, ca să ajutăm și să sprijinim atât elevii, cât și alți oameni care fac naveta la Caransebeș.”, a explicat și Gabriela Bănăduc, șefa Serviciului Strategii, Proiecte, Programe al Primăriei Caransebeș.

Urmează acum instruirea șoferilor și a personalului care se va ocupa de mentenanța autobuzelor electrice, apoi teste și verificări tehnice, iar din toamnă, autobuzele electrice de culoare albastră vor circula pe străzile Caransebeșului, dar și până la Turnu Ruieni și Buchin.

JCS-R.M.