Ne batem singuri cuie-n talpa la fondurile UE

Ne batem singuri cuie-n talpa la fondurile UE

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Felix Borcean, primarul municipiului Caransebeş, a ajuns, la fel ca mulți alți oficiali locali sau guvernamentali, la concluzia că e prea multă birocraţie în procesul de absorbţie a acestor fonduri.

O delegație a municipalității din Caransebeș, din care au făcut parte primarul Felix Borcean, citymanagerul Andrei Ungur și șefa Serviciului Integrare Europeană, Gabriela Bănăduc, a participat la începutul săptămânii, la Cluj, la o întâlnire de lucru a Comisiei de Dezvoltare Regională din Parlamentul European cu autoritățile publice locale și regionale. Simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor europene și accelerarea ritmului de atragere a banilor comunitari au fost principalele subiecte de dezbatere.

„Am dorit să avem părerea beneficiarilor și a autorităților locale cu privire la nevoile de simplificare ale procedurilor de accesare a fondurilor structurale,” a declarat Bogdan Rogin, consilier pe politici de dezvoltare regională la Parlamentul European, cel care a facilitat mai multe întâlniri cu oficiali europeni pentru delegația municipalității de pe Timiș și Sebeș. Astfel, plecând de la premiza „Think global, act regional and local”, primarul Felix Borcean a avut mai multe runde de dialog cu ambasadoarea Olandei în România, Stella Ronner Grubacic, șeful Comisiei REGI, Lambert van Nistelrooij, Carsten Rasmussen, șeful Unității pentru România în cadrul Directoratului General Regio al Comisiei Europene, cu europarlamentarul Matthijs van Miltenburg, ministrul Rovana Plumb sau primarul Clujului, Emil Boc.

„Am discutat despre simplificarea procedurilor de accesare a fondurilor, astfel încât cei care se ocupă să aibă mai mult timp pentru proiecte și să fie mai puțin implicați în ce privește normele administrative. Le-am spus oficialilor europeni care sunt problemele cu care ne confruntăm, multe dintre ele create artificial de la nivel guvernamental. Spre exemplu, așa cum spunea dna Corina Crețu, Polonia, care a reusit să absoarbă sută la sută fondurile europene, a luat regulamentul Comisiei și l-a armonizat, ca să le fie mai ușor, l-a simplificat, în timp ce la București, la cele 2000 de pagini venite de la Bruxelles, oficialii noștri au mai adăugat alte 5000. E prea multă birocrație în procesul de absorbție a acestor fonduri”, a spus primarul Felix Borcean.

Delegația caransebeșeană a mai discutat și cu reprezentanții granturilor SEE și norvegiene, Margrete Saxegaard și Svein Roald Hansen, despre posibile colaborări în domenii precum sănătatea publică, patrimoniu cultural, cercetare și burse, protecția mediului, pentru România fiind alocată o sumă de peste 500 de milioane de euro până în 2021.

Sursa: http://www.caon.ro/ne-batem-singuri-cuie-n-talpa-la-fondurile-ue/1901534