Nicoleta Voica si Alin Bagiu semneaza Cantari necantate

Nicoleta Voica si Alin Bagiu semneaza Cantari necantate

Scris de Alexandra Gorghiu – CARANSEBEŞ – O carte de poezii scrisă în colaborare, prin care cei doi autori se regăsesc ca suflete pereche. Volumul a apărut recent de sub tipar la Editura „Pavcon“ din Bucureşti, lansarea având loc în Săptămâna Mare. La eveniment au fost prezenţi artişti şi iubitori de folclor, cadre didactice, oameni de cultură şi intelectuali, precum şi tineri membri ai unor ansambluri de dansuri populare.

Moderatorul manifestării a fost Mircea Moscovici, directorul Bibliotecii Municipale „Mihail Halici“, care a rezumat câteva repere din cariera artistică a „Doamnei cântecului bănăţean“, cum a numit-o pe pe îndrăgita interpretă de muzică populară:„Deşi distinsa autoare s-a născut la Reşiţa, faptul că o mare parte din viaţă şi-a trăit-o aici, la Caransebeş, activând în cadrul orchestrei profesioniste «Doina Banatului», o face să fie de-a noastră, ori de câte ori are ocazia şi dânsa venind aici, să fie alături de admiratorii ei. Mulţi dintre cei prezenţi o ştiţi şi o iubiţi încă de acum 45 de ani, de când a debutat ca dansatoare şi solistă la Casa de cultură din Reşiţa, sau când, la Caransebeş, la vârsta de doar 18 ani, a câştigat concursul «Floarea din grădină», sau, de ce nu, datorită celor peste 25 de albume solo sau colective pe care le-a lansat. Mai vreau să amintesc că, datorită talentului său artistic nativ, a ajuns în prim-planul scenei româneşti şi a excelat în mai multe domenii, dintre care aş aminti cariera de succes în televiziune, de asemenea domnia-sa pictează foarte frumos, a lansat o colecţie de decoraţiuni interioare care a debutat cu un obiect de mobilier unic în România, pe care l-a numit «sufletar» şi care reprezintă o ladă de zestre modernă şi, bineînţeles, compune texte şi linii melodice atât pentru ea, cât şi pentru alţi interpreţi. Această ultimă preocupare a artistei constituie şi pretextul pentru care ne-am adunat, aici, la Caransebeş, întrucât volumul «Cântări necântate» este o carte de poezii care, probabil, îşi are originea în această îndeletnicire a maestrei, de a scrie texte muzicale. Eu simt că muzica textelor incluse în această carte, care aparţin Nicoletei Voica şi lui Alin Bagiu, va reverbera în sufletele dv., ale tuturor bănăţenilor şi românilor, şi va trezi emoţii şi amintiri plăcute”.

Prezent la eveniment, primarul Felix Borcean a spus că nu este în măsură să vorbească despre Nicoleta Voica,întrucât ea a debutat înainte ca el să se nască, însă i-a urat „Bun venit acasă!“: „Venind aici, pe lângă faptul că ne-aţi făcut o mare onoare solicitând ca această lansare să se facă în municipiul nostru, m-aţi făcut să mă întreb de ce nu am aflat mai demult acest lucru şi să vă fi invitat noi mai întâi“. Edilul i-a oferit un buchet de flori adăugând că poeziile din carte, dacă vor încăpea pe mâini bune, se vor transforma în perle ale folclorului.

Colegul Nicoletei Voica de la Ansamblul „Doina Banatului“, cunoscutul interpret Ştefan Isac, a povestit câteva lucruri mai puţin ştiute din copilăria Nicoletei Voica, amintind că aprilie este luna în care s-a născut cea care a scris această carte atât de frumoasă. În finalul unui discurs emoţionant, el a remarcat că artista este o fire ambiţioasă, puternică şi plină de vivacitate, care impresionează prin simpla ei apariţie, o solistă pentru care viaţa a fost şi este un adevărat tur de forţă şi care a făcut faţă cu succes celor mai mari provocări ale destinului.

Despre Nicoleta Voica a mai vorbit un bun şi vechi prieten al interpretei, Petru Albai, care i-a adresat felicitări pentru că, în sfârşit, şi-a găsit sufletul pereche. Co-autorul volumului, prof. Alin Bagiu, care a activat o perioadă la Ansamblul „Doina Timişului“ şi a mai semnat texte pentru solişti de muzică populară, a precizat că prima sa pasiune a fost muzica populară, inoculată de părinţi, iar o altă mare iubire, poezia: „Reîntâlnirea cu Nicoleta a fost o binecuvântare pentru mine şi sufletul meu. Văzând-o că pictează, a apărut ideea de «sufletar», iar când am văzut că scrie texte pe care nu are cum să le cânte nici într-o mie de vieţi şi înţelegând că în aceste texte stă mare parte din bucuria ei de a se adresa celor care iubesc muzica populară, am văzut o oportunitate de a le face cunoscute“.

Cuvinte emoţionante a rostit şi îndrăgita interpretă de muzică populară, Nicoleta Voica mărturisind că se simte foarte fericită că şi-a găsit sufletul pereche: „Pentru mine, într-adevăr, Caransebeşul înseamnă a doua casă. N-am fost încă în primă casă, la Reşiţa,pentru că am ţinut să lansăm cartea aici. Ea nu ar fi existat dacă nu era Alin, perechea sufletului meu, căruia niciodată nu i-am refuzat nimic. Cei ce vor veni mă vor cunoaşte din scris, pentru că vreau să imortalizez câteva lucruri, deoarece mă consider bogată prin ceea ce am trăit. Dacă ar fi să mă nasc de o sută de ori, aş vrea să fiu tot Nicoleta Voica şi sper să mă mai ţină Dumnezeu în viaţă să pot să mai scriu cărţi ca aceasta“.

Evenimentul lansării s-a încheiat cu binecunoscuta sesiune de autografe, pe care cei doi autori le-au dăruit cu generozitate.

Sursa: http://www.caon.ro/nicoleta-voica-si-alin-bagiu-semneaza-cantari-necantate/2017915