O să fie proiecte și nu o să avem cu cine să le facem!

Într-o recentă ședință de consiliu local, primarul Felix Borcean a făcut o scurtă trecere în revistă a unor proiecte care bat pasul pe loc la Caransebeș, din cauza dezinteresului constructorilor pentru a participa la licitații. Și e vorba de proiecte care au obținut deja finanțarea și pentru care există bani, nu de cele care au fost depuse recent.

„Am avut în ultimele săptămâni trei licitații pe care le-am așteptat din nou cu sufletul la gură. Una e la ruine, la care nu se prezintă nimeni și proiectul e scris și finanțat de atâta vreme. A doua e spitalul modular, la care s-au prezentat două firme dar s-au retras în ultima clipă, iar a treia e cu spațiile verzi din Teiuș și parcul din jurul Vilei Popov. Nu se prezintă constructorul, nu avem cu cine să le facem, vorbim de proiecte care sunt deja finanțate. Și mai sunt o grămadă care vor veni. O să avem proiecte, o să fie finanțate și nu o să avem cu cine le face, o să fie o mare criză!”, a spus Felix Borcean.

Adjunctul acestuia, viceprimarul Bebe Pasere, a încercat o explicație: „Dacă vreți, vă spun eu de ce nu se prezintă. Există o instabilitate în piață care face ca oricărui constructor să-i fie frică să se bage în astfel de proiecte. Ce este luna asta, nu este luna viitoare și există riscul să te bagi într-o lucrare pe care nu o vei putea duce la capăt. Este și o lipsă a forței de muncă, prețurile au crescut de anul trecut cel puțin 200 la sută. Prețurile se actualizează cu 25 la sută, nu real”.

Totuși, o rază de speranță pare să apară odată cu adoptarea de către Guvern a unei ordonanțe de urgență pentru ajustarea preţului la proiectele cu finanţare din fonduri externe nerambursabile, printre care și cele de pe Programul Operaţional Regional, așa cum sunt și unele din cele pe care le implementează Primăria Caransebeș. „De ce a fost necesară o astfel de măsură? Pentru că preţul la materialele de construcţii a crescut aproape necontrolabil”, a spus ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş.

JCS-R.M.

Sursa: https://caon.ro/o-sa-fie-proiecte-si-nu-o-sa-avem-cu-cine-sa-le-facem/2396245/