Orice primar vrea investiții, dar să fie legale!

Mai precis, urbaniștii vorbesc de patru corpuri de clădire în regim parter, împrejmuire perimetrală din plasă de sârmă și platformă betonată, aflate pe o suprafață inclusă în PUZ-ul pentru care se cerea aprobare, în documentație terenul figurând ca liber de construcții, pe 90 la sută din acesta urmând să fie spațiu verde. Iar pentru aceste nereguli, Urbanismul a dat amendă, cu obligația desființării construcțiilor fără autorizație, decizie aflată pe rolul instanțelor. Iar de aici s-a pornit tevatura.

Liderul grupului PSD, Petru Schinteie, unul din cei mai fervenți susținători ai investitorului, a vrut să vină cu un amendament în sprijinul acestuia, ținând cont de investiția foarte mare, de câteva sute de mii de euro, de numărul de angajați sau de taxele și impozitele care vin la bugetul local. „Am găsit o soluție avocățească să-i sprijinim. Mai sunt construcții ridicate în Caransebeș care trebuiau demolate și nu au fost”, a spus, printre altele, Schinteie, motiv pentru primarul Borcean să-l atenționeze că „asta nu înseamnă să persistăm în greșeală”. Secretarul general al municipiului, Ana Bratu, a explicat că nu se poate depune nici un amendament, fie se respinge proiectul propus de primar, fie se aprobă.

Pentru că mulți dintre aleșii locali nu erau familiarizați cu subiectul, arhitecta șefă a municipalității, Aura Nica, le-a explicat cum stau lucrurile din punctul de vedere al Urbanismului: „Obiectivele realizate pe amplasament nu au legătură cu PUZ-ul. Pe amplasament e o platformă de parcare auto, niște containere amplasate în zona de protecție a liniilor de medie tensiune. PUZ-ul venit la aprobare cuprinde o pensiune turistică, zone verzi, exact acolo unde acum e parcarea auto din beton și care conform procesului verbal de contravenție a primit măsura desființării. Nu era nicio problemă dacă beneficiarul își dărâma platforma. Acum PUZ-ul ne prezintă un amplasament liber de construcții, cu propunere de realizare a unei pensiuni cu zone verzi de jur împrejur. Asta înseamnă demolare, aducerea la teren liber… Terenul trebuie să revină la situația inițială, acolo acum avem construcții neautorizate. PUZ-ul cu care au venit acum prevede cu totul altceva. Toate avizele au fost obținute pe acea pensiune cu zonă verde, care e amplasată în alt loc față de unde sunt amplasate containerele și platforma betonată despre a cărei demolare discutăm”.

A fost ascultat apoi și punctul de vedere al investitorului, familia Musteța din Turnu Ruieni, care a bătut monedă tot pe importanța investiției, pe faptul că a primit asigurări că problema se va rezolva, dar și pe anumite chestiuni de natură penală. „Acolo vine un salon de 600 de persoane, un service auto. Acele containere nu sunt sub linia de tensiune. Ce să demolez, când la mine nu e nicio fundație, e doar gardul, pot să desfac șuruburile, containerele sunt doar îmbrăcate, pot să le mut. Întrebarea mea e: cine a mai făcut o investiție în orașul Caransebeș atât de mare cum am făcut-o noi? Eu am o pensiune de 40 de persoane, am angajați, acești oameni nu aduc beneficii și la primărie? În fiecare an dau 100  de milioane impozit, nu înțeleg, pentru unii mumă, pentru alții ciumă? Ați fost la fața locului, dle primar, cu dl city manager, ați spus că nu sunteți pentru demolare și să găsim o cale să rezolvăm”, le-a spus Ioana Musteța consilierilor locali.

După cei de la PSD, a intervenit tot în favoarea patroanei pensiunii Afy și Dragoș Curelea (USR), potrivit căruia „doar un privat care a investit măcar un leu știe ce înseamnă lupta cu birocrația, să nu aruncăm munca acestei doamne, poate a greșit”, în timp ce liberalul Vasile Rafa a făcut referire la un caz asemănător din mandatul anterior: „La Firuț (patronul restaurantului Palace, Trandafir Rădoia – n.r.), în mandatul trecut, a fost aceeași problemă. Și după scandal și presiuni, dl Firuț n-a demolat nimic, e bine mersi. Faceți proiect să-i ajutăm pe oameni”.

Chiar dacă la un moment dat s-a pus problema retragerii proiectului de pe ordinea de zi, în cele din urmă primarul Felix Borcean a lăsat la latitudinea aleșilor locali decizia în acest caz. Și dacă în timpul dezbaterilor, toate grupurile din consiliul local s-au declarat în favoarea investitorului, când a venit vorba de vot, acestea nu au avut curaj să-și asume clar respingerea proiectului propus de Felix Borcean, prin care PUZ-ul era, de asemenea, respins. E drept, și abținerea, pentru că toți cei 19 aleși locali s-au abținut, poate fi interpretată tot ca o respingere a proiectului. Asta nu înseamnă aprobarea PUZ-ului, așa că, așa cum a și spus Borcean, cel mai probabil instanța va face lumină în acest caz.

Primarul Caransebeșului a recunoscut, totuși, la final, că investitorii sunt mult mai rapizi decât birocrația din administrația publică. „Nu sunt convins că cineva are sută la sută dreptate în această situație, s-a greșit de ambele părți, probabil au greșit și funcționarii din primărie, dar cred că au greșit și cei care au făcut investiția. Am spus-o tot timpul, chiar dacă fac parte dintr-o instituție publică, sunt de părere că mediul privat este mai fâșneț decât administrația publică și noi ar trebui să ne adaptăm cumva cursului acestuia, mai rapid, pe care-l au întreprinzătorii. Nu cred că există primar care să nu-și dorească investiții, însă toate trebuie să se desfășoare legal. Noi trebuie să ne mișcăm mai repede, dar și ei trebuie să înțeleagă că doar acționând legal vor putea avea liniște și o investiție benefică pentru toată lumea”, a fost concluzia lui Borcean.

JCS-R.M

 

Sursa: https://caon.ro/orice-primar-vrea-investitii-dar-sa-fie-legale/2387453/