Paragina, ținută-n loc de bani, avize și dezinteres

Deși reprezentanții municipalității spuneau la finele anului trecut că se va găsi o firmă care să facă proiectarea, după mai bine de 8 luni situația e aceeași: clădirile de vizavi de episcopie se degradează pe zi ce trece. Fapt care l-a făcut pe liberalul Puiu Paica să-l interpeleze pe primarul Felix Borcean: „Am tot repetat, domnule primar, rezolvați problema cu clădirea de vizavi de episcopie, vă aduc eu vopsea, haideți să o vopsim. Haideți să o rezolvăm că e în centru, măcar exterior. Vă place cum arată?”.

Edilul n-a evitat răspunsul și i-a explicat liberalului că pe centru e nevoie de avize de la Cultură, dar și de o rezolvare unitară a problemei, pentru că acolo sunt și clădiri în paragină deținute de proprietari privați. „Nu-mi place cum arată, dar nu-mi place cum arată nici fântâna, dar trebuie să mă gândesc la ce nu-mi place mai mult. Dacă aș avea o tolbă de bani, ar lucra constructorii pe toate șantierele. Uitați-vă cât am stat la fântână care nu e monument și cât ni s-au tărăgănat toate avizele. Clădirea de care spuneți e monument istoric, deci nici nu se pune în discuție să facem fără avize. Gândiți-vă că am vrut să pun pe clădirea primăriei, să scriem pe frontispiciu <<PRIMĂRIA>>. Credeți că ne-au lăsat? Pentru niște litere, din nou avize de la Cultură. Și e și o înșiruire de proprietari acolo, dacă tot facem lucrare acolo, e bine să o facem cu toții odată, nu să facem un pătrat și restul spart”, a concluzionat Felix Borcean.

Zona centrală a Caransebeșului e plină de clădiri monument istoric, cele mai multe aflate în paragină, gen fostul IFET, fostul IPEG sau cele lipite de cele deținute de primărie, asta deși unele sunt deținute de oameni de afaceri mai mult decât potenți, precum Nelu Varga, patronul de la CFR Cluj sau Ion Bejeriță, patronul de la Emiliano Vest, dar neinteresați să-și renoveze proprietățile. Poate taxa pe paragină pe care municipalitatea vrea să o introducă îi va face să se răzgândească…

JCS-R.M.

Sursa: https://caon.ro/paragina-tinuta-n-loc-de-bani-avize-si-dezinteres/2399057/