Pasul decisiv spre invatamantul dual la Caransebes

Pasul decisiv spre invatamantul dual la Caransebes

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Agenții economici, conducerea Primăriei, directorii de licee tehnologice și oficialii Inspectoratului Școlar au pus la punct zilele trecute demersurile ce trebuie făcute perntru ca, din 2019, în Caransebeș să existe învățământ dual.

Concret, până miercuri 21 noiembrie, operatorii economici care doresc să școlarizeze elevi în învățământul dual trebuie să trimită solicitările la liceele tehnologice din CaransebeșDalina Rancu, inspectorul școlar pentru învățământul profesional și tehnic, le-a explicat agenților economici interesați ce documente trebuie să completeze: „Am prezentat, pe lângă formularul tip și modelul de contract care trebuie încheiat între unitatea de învățământ pe de o parte și Primărie și operatorul economic de cealaltă parte. Pe lângă acest contract, se va mai încheia și unul de pregătire practică. Se merge cam pe 25 de elevi într-o clasă de dual, din maxim trei calificări. Ne adresăm abolsvenților de clasa a VIII-a din seria curentă, dar și din seriile anterioare, cu vârsta maxim 26 de ani. De ce să vină spre învățământul dual? Pe lângă meseria pe care o învață, au și un loc de muncă, câștigă bani și își pot finaliza și studiile liceale sau merge chiar la facultate”.

Primarul Felix Borcean e sigur că de la anul, în Caransebeș,va funcționa învățământul dual și consideră că părinții elevilor vor avea un rol foarte important în acest sens. Pe de altă parte, edilul așteaptă și de la cadrele didactice de la liceele tehnologice o mai mare implicare în atragerea elevilor spre învățământul dual. „Sper ca părinții să înțeleagă că această formă de învățământ, pe lângă că-i pregătește pe copii pentru o meserie, le oferă și facilități care scad cheltuielile unei familii: bani, masă, cazare. În Caransebeș sunt foarte mulți copii care vin din localitățile din jur pentru a studia mai departe. Le-am spus directorilor de licee, diriginților, să se implice mai mult, să viziteze cu elevii fabricile din Caransebeș și din zonă, pentru ca elevii să înțeleagă că meseriile sunt foarte căutate și bine plătite. Deja sunt firme din Caransebeș care și-au arătat disponibilitatea clară și am certitudinea că, de anul viitor, în Caransebeș va fi învățământ dual în cel puțin unul din cele trei licee tehnologice”, a concluzionat Felix Borcean.

Mai trebuie spus că, pe lângă facilitățile pentru elevi, și agenții economici implicați în învățământul dual beneficiază de deductibilitatea mai multor cheltuieli sau de recuperarea acestora.

Sursa: http://www.caon.ro/pasul-decisiv-spre-invatamantul-dual-la-caransebes/2148119