Potop la Caransebes

Potop la Caransebes

Mai multe străzi din Caransebeș au fost inundate în urma precipitațiilor abundente. A plouat încontinuu, începând de la ora 2 noaptea, până sîmbătă la ora 8 dimineața, cantitatea de apă măsurată de hidrologi apropiindu-se de 75 de litri pe metru pătrat.

Pârâul Potoc a ieșit din matcă, îndiguirile nemaifîcând față la debitul și volumul extrem de mari de apă, astfel că au fost afectate din nou strada Tudor Vladmirescu și zonele adiacente Potocului.

La un moment dat, s-a intenționat demolarea podețului de de pe această stradă, soluție la care s-a renunțat pentru că nu ar fi dat rezultatul scontat. Probleme au fost și cu Zlăgnița și chiar rîul Sebeș, unde a fost depășită cota de inundații ca urmare a ploilor abundente.

„Timp de şase ore, aversele au măsurat un debit de 73 de litri pe metru pătrat în zona municipiului și în amonte de Caransebeș, lucru ce a dus la creșterea debitelor pârâurilor Potoc și Zlagna dar și a volumului mare de apă pluvială care nu a putut fi preluat de canalizare. Au fost zone cu probleme, fiind afectate case și tronsoane de circulație pietonale și rutiere în zona străzilor Ardealului, Tudor Vladimirescu și în zona adiacentă albiei pârâului Potoc. Am avut probleme și pe strada Dâlmei și am supravegheat permanent albia Zlăgniței pentru că era în pericol să iasă și aceasta din matcă. Avem mașinile cu saci de nisip pregătite pentru a le deplasa unde va fi nevoie, pentru a proteja imobilele respective dar și utilaje și oameni de la SPIR și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al Primăriei, echipaje de la ISU Caransebeș și ISU Reșita, de la Apele Române. Am intervenit cu o autospecială pe strada Dâlmei, o autospecială pe Padeș, una pe Pipirigul Mare, la spital avem autospeciale și pompieri mai mulți pentru a proteja zona de alimentare cu energie elctrică a spitalului pentu a nu fi afectată activitatea în blocul operator. Mai avem o autospecială la Uzina de Apă pentru că la motoare era pericolul inundării acestora, ceea ce ar fi afectat alimentarea cu apă a întregului municipiu, mai avem forțe și motopompe pe Vladimirescu. Sperăm ca nivelul ploilor să se reducă și ceea ce a fost mai greu să fi trecut. Vom evalua pagubele pentru ca oamenii ale căror case au fost afectate să fie despăgubiți”, a spus primarul Marcel Vela imediat după ședința Comitetului Local pentru Situații de Urgență.

O primă evaluare a pagubelor arată că în Caransebeș au fost afectate 65 de case, 100 de anexe gospodărești, 100 de grădini, subsolul Spitalului Municipal, Uzina de Apă, Centrul „Sf. Împărați Constantin și Elena”, Centrul de plasament „Buna Vestire”, Centrul pentru persoanele fără adăpost și 3 societăți comerciale. Deasemenea, a fost avariat și un pod și 2 mii de metri liniari de străzi.

Pagube însemnate a produs și pârâul Acsin la Var și Iaz, unde căteva zeci de case au fost inundate, la fel ca și DN 68, pe o porțiune de 50 de metri, circulația fiind îngreunată.

„Din 1979 Acsinul nu a mai avut aceste dimensiuni, e apa care se strânge din tot bazinul Muntele Mic și chiar dacă este regularizat nu a făcut față cantității imense de apă. Cel puțin 20 de case și zeci de grădini sunt afectate la Iaz iar la Var toate casele de pe strada principală. Oamenii sunt nemulțumiți, dar efectiv nu putem acționa la un așa volum enorm de apă, la o astfel de viitură. Vom interveni când se va retrage apa cu motopompe”, a declarat primarul comunei Obreja, Ion Peia.

Sursa: http://www.caon.ro/

 

Exit mobile version