Povestea unei bucati de istorie

Povestea unei bucati de istorie
CARANSEBEŞ – Steagurile îşi trăiesc viaţa, au momente de glorie şi în final îmbătrânesc. Dar nu mor niciodată. Este și cazul steagului Reuniunii Române de Cântări și Muzică din Caransebeș, un simbol în păstrarea ființei naționale, a limbii, cântecului, portului și jocului din zona în perioada dualismului austro-ungar.

Povestea acestui steag, pe care regimul comunist a vrut să îl facă dispărut, ne-a fost spusă de directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu.

„Reuniunea Română de Cântări și Muzică a luat amploare atunci când presiunea privind școlile în limba maghiară și interzicerea manifestărilor românești erau la ordinea zilei. La toate aceste manifestări steagul era purtat în fruntea coriștilor și nu putea fi dus de oricine ci de un bărbat falnic, cel mai dotat din punct de vedere muzical. Steagul este foarte greu, din mătase, brodat cu fir de aur, cu fireturi și ciucuri de aur puși chiar lângă lancea înaltă de 4 metri care avea în vârf o liră. În partea de jos avea un dispozitiv din cupru care se punea în centura port-drapelului pentru că era foarte greu”, a spus Cojocariu.

Steagul a fost redescoperit atunci când Casa de Cultură „George Suru” a fost renovată iar municipalitatea vrea să îl repună în valoare. „În perioada comunismului, o mână binevitoare a unui român adevărat rămas necunoscut a înfășurat acest steag într-o hartă administrativă a Republicii Socialiste România și l-a ascuns în podul Casei de Cultură. Când s-a făcut reparația, am descoperit acest steag care, în partea lui superioară, s-a degradat, dar poate fi recondiționat de specialiști. Steagul a stat o bucată de vreme la Episcopie, dar intenția noastră este să ducem acest steag la Muzeul Național de Artă din Transilvania unde am și vorbit deja pentru a putea fi recondiționat și conservat, ca să arate ca acum 135 de ani”, a adăugat directorul Casei de Cultură „George Suru”.

Odată refăcut, steagul va ocupa un loc meritat, într-o firidă de sticlă, ca să poata fi expus și văzut de toata lumea pentru că reprezintă o parte importantă a istoriei culturale și nu numai aCaransebeșului.

Lidia Almăjanu

Sursa: http://www.caon.ro