Povestea unui zbor ce a curmat trei vieti

Povestea unui zbor ce a curmat trei vieti

Scris de Lidia Almăjanu – CARANSEBEŞ – La 70 de ani de la prăbușirea cu avionul în zona Poiana Mărului, pilotul Dumitru Masgras a fost omagiat miercuri de membrii Aeroclubului Caransebeș.

Aceștia au depus flori, macheta unui avion și o jucărie de pluș la mormântul acestuia din incinta mănăstirii de la Poiana Mărului, acolo unde Masgras a fost îngropat alături de soție și fiica lui, moarte și ele în același incident. Povestea prăbușirii lui Masgras este și acum una învăluită în mister. Localnicii care în 27 august 1944 erau copii își aduc aminte de acele momente. Aceștia spun că avionul a fost mitraliat de apărarea antiaeriană care a crezut că aparatul a venit să bombardeze zona, a mai zburat aproximativ un sfert de orăcu o dâră de fum după el iar apoi s-a prăbușit în albia Bistrei. Oamenii cred că, cel mai probabil, Dumitru Masgras, un pilot important al României din acea vreme, membru al Escadrilei Albe (unitatea sanitară a aviaţiei române), a murit pe loc, lovit de gloanțe, iar soția sa, aflată în avion a încercat să aterizeze avionul, însă fără succes.

„Îmi aduc aminte că tatăl meu m-a dus la locul prăbușirii avionului la câteva zile după. Am văzut lângă avion cadavrul unui bărbat frumos, cu centură de militar, iar înăuntru o femeie moartă care ținea strâns în brațe un copil, și el mort. Probabil că femeia și copilul au murit arși”, își aduce aminte tanti Bobi Petronescu.

Nici până acum nu a fost elucidat motivul pentru careMasgras zbura cu avionul în acea zonă, o posibilă variantă fiind aceea că la trei zile după 23 august 1944 intenționa să-și ducă familia în vest, la adăpost de ceea ce avea să fie regimul comunist. Localnicii spun ca epava se află și acum undeva pe Bistra, însă într-o zonă foarte greu accesibilă din cauza vegetației. În toamnă, mai mulți inimoși vor porni în căutarea rămășițelor avionului.

Sursa: http://www.caon.ro/povestea-unui-zbor-ce-a-curmat-trei-vieti/1451971