PREMIERĂ! Insolvența, una din soluțiile de redresare a spitalului din Caransebeș!

Acum, în calitate de manager, Dumbravă, care s-a autocaracterizat drept un om al cifrelor și nu al știrilor de senzație, le-a vorbit aleșilor de situația spitalului, una dramatică, prezentându-le în același timp câteva din soluțiile pe care le vede pentru ieșirea din criză. Una dintre acestea, o premieră în sănătatea românească, cea a intrării în insolvență a spitalului. Nu sunt excluse însă nici modificări la organigramă, adică reduceri și repoziționări de personal, în prezent spitalul având peste 500 de angajați.

„La momentul acesta, spitalul e într-o situație mai mult decât critică, datoriile sunt către 3 milioane de euro, suntem în arierate, sunt utilități neplătite și primim în fiecare zi somații de plată. Până la sfârșitul anului, prin reformele pe care eu le propun, sperăm să diminuăm pierderile care acum sunt de 1 milion de lei lunar, adică într-un an datoria spitalului s-ar putea dubla, un lucru catastrofal. Voi veni cu 4, 5, 6 modificări la organigramă, în sensul de repoziționare a oamenilor, ca să facem reduceri și să eficientizăm munca. Sunt multe variante să ieșim din criză, primul impuls pe care eu l-am avut și încă mă gândesc la el este să cerem insolvența spitalului, ca să putem să facem un plan de reorganizare sănătos și datoriile existente să nu ne apese foarte mult. Vom vedea dacă aceasta va fi soluția cea mai bună, probabil vom fi primul spital din țară care cere insolvența”, a explicat Adrian Dumbravă în plenul consiliului local.

Întrebat de fonduri de premiere ale angajaților, laboratorul de analize sau firma care asigură hrana și spălătoria spitalului, managerul SMUC a fost scurt și la obiect. Dacă în ce privește fondul de premiere le-a spus aleșilor locali ca va veni la ședința viitoare cu datele, la capitolul laborator de analize și firma de hrană, Dumbravă a punctat: „Laboratorul de analize medicale funcționează deja, este prioritar în dezvoltarea spitalului pentru că este o sursă foarte bună de venit și va avea un punct extern de recoltare în ambulatoriu. Sunt atâtea laboratoare private, ceea ce înseamnă că asta funcționează, de ce să nu avem și noi așa ceva? Cu privire la furnizorul de hrană, vreau să vă spun că noi decontăm prin Casa de Sănătate un meniu între 11 și 13 lei, iar noi plătim pentru hrana pe care o primim 17 lei, deci pierdem între 4-6 lei pe fiecare porție. Atât hrana cât și spălătoria se pot internaliza, dar acum doar la hrană avem datorii către firmă de aproape 3 milioane de lei, poate să ceară executarea noastră în fiecare moment. Primul punct va fi renegocierea cu privire la spălătorie, unde cred că putem să renunțăm la serviciile lor și să le oferim altora, poate chiar societății care aparține de primărie, dacă ne oferă un preț bun. Dar atenție, sunt materiale care vin dintr-un mediu infestat și trebuie un alt flux, nu pot fi amestecate cu celelalte”.

Managerul Adrian Dumbravă a comparat spitalul cu un cartof foarte fierbinte și i-a anunțat pe consilierii locali că va veni în fiecare lună în plen să prezinte situația unității sanitare.

JCS-R.M.

Sursa: https://caon.ro/premiera-insolventa-una-din-solutiile-de-redresare-a-spitalului-din-caransebes/2385837/