Primavara din sufletul fiecaruia

Primavara din sufletul fiecaruia

CARANSEBES – Vechea cetate a Caransebesului a început sa respire de cîteva zile primavara. Banci pline, copii iesiti la joaca, magnolii înflorite si mult soare sunt doar câteva din semnele ca iarna nu se mai întoarce.

Gugulanii, fie ei localnici sau oameni veniti cu treburi la oras, îsi încarca bateriile, macar pentru câteva minute, în parcurile din zona centrala iar unii, mai generosi din fire trateaza porumbeii cu firimituri de pâine.

,,Cum sa nu le dau o bucatica de pâine, uitati-va la ei cât sunt de frumosi si de blânzi, ti-e mai mare dragul”, ne spune un batrânel simpatic, un vechi prieten al înaripatelor care-si fac veacul prin zona centrala. Niste copilasi veseli, supravegheati atent de doua mamici, gânguresc într-o limba înteleasa doar de ei si pun la cale un plan de asalt asupra uneia dintre fântânile picuratoare de pe Centru, fara a se sinchisi prea tare de prezenta aparatului de fotografiat.

Câtiva metri mai încolo, sub ochii scrutatori ai patriarhului Miron Cristea, o femeie îsi trage sufletul, dupa o zi de piata. ,,Eu vin joia la oras, fac câteva cumparaturi pentru mine si doua vecine. M-am asezat putin la soare, apoi o sa plec la ocazie înapoi acasa. Îmi place forfota din Centru, am vazut ca s-au pus banci noi, panselute si abia astept sa înfloreasca lalele, e o adevarata placere sa stai putin aici si sa te linistesti dupa alergatura de zi cu zi”, aflam de la Maria Ferescu, de 52 de ani, din Delinesti. În Parcul Dragalina, pensionarii au profitat de razele soarelui puternic si si-au citit în liniste ziarul (spre încântarea noastra citeau Jurnal de Caras-Severin), în asteptarea partenerilor de sah sau table.

Tot acolo, dar pe banci mai retrase, liceenii îsi povestesc ziua de scoala iar pe alei nu poti sa nu observi îndragostitii care se plimba tinându-se de mâna. Îi întrebam ce planuri au pentru aceasta primavara, raspunsul, aproape la unison: ,,nimic special, sa ne bucuram de fiecare zi împreuna cu prietenii si asteptam sa se deschida terasele pe Centru, sa stam si noi la un suc”, ne-au spus, veseli, tinerii. Asadar, au fost de ajuns câteva zile cu soare ca orasul sa renasca iar zâmbetul sa reapara pe chipurile caransebesenilor, semn ca primavara îsi intra în drepturi.

Nina Curita