După cum ştiţi, anul trecut, la nivel naţional, Ministerul Afacerilor Interne a creat o strategie pentru eficientizarea intervențiilor în situații de urgență prin înființarea a 3 puncte aeromedicale pentru operarea în zona montană, concomitent cu creșterea nivelului de pregătire și instruire a personalului navigant. Strategia a fost anunţată de fostul ministru Marcel Vela. Astfel, a fost identificată ca o primă nevoie achiziționarea unor elicoptere ușoare multifuncționale echipate pentru operare în zona montană ce au ca destinație căutarea-salvarea din mediul montan și executarea misiunilor aeromedicale solicitate.
Unul dintre punctele aeromedicale dotate cu elicopter de ultimă generaţie va fi la Caransebeş, iar pregătirile în acest sens au demarat de multă vreme. Chiar mâine începe un stagiu de pregătire, din multele care vor mai fi, pentru medicii, asistenţii şi piloţii care vor deservi punctul aeromedical montan din cadrul Unităţii Speciale de Aviaţie de la Caransebeş.
„Marţi este o convocare de zbor la munte, cu elicopterul. Cadrele medicale şi piloţii se vor pregăti pentru salvarea aeriană cu folosirea troliului. Practic, aceasta şi este diferenţa dintre punctul de la Caransebeş şi alte puncte aeromedicale: folosirea troliului în zone greu accesibile. Oficial nu s-a deschis punctul aeromedical montan de la Caransebeş, însă sper ca acest lucru să se întâmple cât mai curând. Cadrele medicale care vor deservi acest punct medical sunt din Timişoara, Caransebeş, Reşiţa, iar piloţii care vor pilota elicopterul SMURD de tip H135 vor fi din toată ţara, din toate structurile IGAV. Stagiul de pregătire durează până vineri, cu o incursiune şi în zona Ineleţ, Cornereva. Rolul nostru, prin punctul aeromedical montan, este acela de a reduce timpul de intervenţie la maxim 30 de minute. Vor mai urma şi alte stagii de pregătire pentru ca totul să decurgă fără probleme“, ne-a spus Ciprian Rusu, împuternicit comandant al Unităţii Speciale de Aviaţie de la Caransebeş.
Senatorul Ion Marcel Vela, fostul ministru de interne, cel care anul trecut anunţa înfiinţarea celor trei puncte aeromedicale, ne-a declarat: „Ca primar am reușit să aduc la Caransebeş unitatea de aviație a MAI acum opt ani, visând şi la un elicopter SMURD, care fusese aprobat doar la Arad. Ca ministru, am împlinit acel vis al primarului de atunci, dar şi al cărăşenilor, ca în Banatul de Munte să avem elicopter şi să fie salvaţi şi mai rapid compatrioţii aflaţi la nevoie sau în situaţii dramatice. A fost un vis frumos care acum va salva vieţi. Îi felicit şi le doresc mult succes comandanţilor, piloţilor şi personalului medical!“.
JCS-Nina Curiţa
Sursa: https://caon.ro/punctul-aeromedical-montan-de-la-caransebes-incepe-sa-prinda-aripi/2385605/