Într-o solicitare trimisă Spitalului Municipal de Urgență și Primăriei Caransebeș, se arată că elicopterul SMURD Caransebeș are o performanță redusă, deși are o viteză mare de zbor, deoarece e nevoie de 12 minute pentru transferarea unui rănit la Compartimentul Primiri Urgențe (CPU). „Această situație neverosimilă se întâmplă din cauza lipsei unei căi de acces pentru targă de pe platforma de aterizare la CPU. […] Astfel, timpii de transfer sunt măriți cu aproximativ 12 minute (2 minute drumul plus 10 mi-nute timpul de predare la ambulanța de legătură)!”, se precizează în solicitarea Căpitanului Comandor Nicolae Carra, comandantul Punctului de Operare Aeromedical Caransebeș.
Întrebat despre această solicitare, primarul Felix Borcean, a considerat-o una pertinentă, însă care nu se poate pune în practică de pe o zi pe alta. „Am primit o solicitare pertinentă de la dânșii, doar că necesită un proiect, nu pot să fac o spărtură în spital și gata, să intre cu targa. De la H-ul de aterizare, să intre prin spate, să scurteze distanța, asta am înțeles eu din solicitarea dumnealor. Cele 12 minute de acum înseamnă să-i duci pe drumul actual până la Urgențe. Dacă nu am fi curățat locul pentru spitalul modular, nici în spate nu ar fi putut ateriza. Să facem un proiect știu ce înseamnă, cât timp durează, am pățit-o la clădirea BCR. Să spargi în spate și să creezi o cale de acces ca lumea, nu numai o gaură în perete și intră cu targa, e mai complicat!”, a explicat edilul.
Până când se va realiza accesul direct, primarul Caransebeșului s-a întrebat dacă o soluție de avarie, mai rapidă, nu ar fi aterizarea elicopterului în parcarea de pe platou, chiar lângă Urgențe. Evident, parcare eliberată de mașinile medicilor!
JCS-R.M.