Punctul de Operare Aeromedicală Caransebeș beneficiază de un elicopter nou-nouț care poate pleca deja la intervenții, fiind deservit cu schimbul de 8 medici și 5 asistenți care provin de la Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor din Caransebeș, Reșița și Timișoara. Primăria Caransebeș a suportat din bugetul local, o investiție de aproape 80.000 de lei atât pentru refacerea hangarului, pentru cazarea și masa medicilor, cât și pentru dotările necesare bunei funcționări a punctului de operare aeromedicală. „E un moment foarte important atât pentru comunitatea din Caransebeș, cât și pentru întreaga zonă a Banatului care va fi deservită de acest punct aeromedical. Suntem singurul oraș mic din România cu aeroport și cu punct de salvare montană, care va oferi servicii medicale de înaltă calitate, cu un elicopter de circa 8 milioane de euro. Un oraș mic care a dat Parlamentului patru parlamentari, un ministru al Transporturilor și unul de Interne, dar care, unic în țara noastră, nu a primit anul acesta nici un leu de la Guvern. Cu toate acestea, comunitatea din Caransebeș, a susținut și va susține, vă promit, cu toate forțele acest punct aeromedical”, a precizat primarul Felix Borcean.
Cum Punctul de Operare Aeromedicală Caransebeș se află în incinta Aeroportului Caransebeș, aflat în proprietatea Consiliului Județean, președintele Romeo Dunca a promis și el sprijin pentru o bază modernă: „Sunt foarte încântat că un elicopter atât de performant a ajuns în zona noastră. Este mare lucru acest punct aeromedical la Caransebeș și le mulțumesc celor care cu ani în urmă au gândit asta, vom face tot ce ne stă în putință la CJ, vom ajuta în așa fel încât aici să fie o bază modernă și performantă, de referință pentru salvarea montană”.
Ideea acestei baze, care să salveze persoane aflate în dificultate în zona montană, i-a venit senatorului Marcel Vela pe când era primar al Caransebeșului, transformându-se în certitudine atunci când acesta a condus Ministerul de Interne. „Astăzi se împlinește un vis început prin 2007-2008, poate nu întâmplător în Ajunul Crăciunului la Caransebeș se naște speranța că lumea va fi mai bună. O certitudine că acești oameni minunați vor salva vieți cu acest elicopter și cu cel care va sosi în viitor, de căutare în zona alpină. Dincolo de salvarea de vieți, acest elicopter și aceste echipaje medicale, acești camarazi, reprezintă pentru Caransebeș și Banat o șansă în plus de dezvoltare economică. […] E un moment festiv și nu-și au loc dezbaterile politice decât pentru un nivel foarte limitat”, a punctat și senatorul Vela.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat de ce a fost ales Caransebeșul pentru acest punct de operare aeromedicală. „Nu am fi putut realiza nimic fără bani și fără sprijinul autorităților centrale și locale, iar resursa umană e poate cea mai importantă. De ce la Caransebeș? Pentru că zona montană era deservită până astăzi de un singur elicopter, cel de la Târgu Mureș, care e, totuși, la distanță foarte mare. Dl ministru Vela îmi spunea că vrea un elicopter la Caransebeș și eu îi spuneam că o să fie. Acest elicopter nu va deservi numai urgențele medicale din zona montană, ci și pe celelalte, în complementaritate cu elicopterul IGAV de la Caransebeș. De astăzi, acest elicopter intră în operare, deci poate pleca la intervenţii. Are troliu, permite să coboare medicul, chiar dacă elicopterul nu poate ateriza şi să acorde asistenţă de urgenţă şi să salvăm oamenii mult mai repede. În mod normal, asta se face în colaborare şi cu Salvamontul, colaborarea aer-sol cu salvamontistul care este la sol este foarte importantă şi au făcut antrenamente multe în acest sens”, a explicat Arafat.
Acesta a avut și un mesaj pentru cadrele medicale și piloții care vor lucra pe elicopterul de la Caransebeș: „Aveți o bijuterie de elicopter și veți vedea când ajungeți la un accident că toată lumea se uită la voi și își pune speranța în voi. Succes și cer senin, să vă întoarceți cu bine acasă și să salvați cât mai multe vieți”.
Și pentru că, așa cum spunea șeful DSU, elicopterul e operațional, a și efectuat un prim zbor, ce-i drept demonstrativ, pentru a marca data de 24 decembrie ca bornă de referință în istoria Punctului de Operare Aeromedicală Caransebeș.
JCS-R.M.
Sursa: https://caon.ro/punctul-de-operare-aeromedicala-caransebes-de-azi-operational/2392009/