Puterea chemarilor din trecut

Puterea chemarilor din trecut

O femeie din Chişinău l-a regăsit pe fratele bunicii sale, decedat în cel de-al doilea război mondial, în Cimitirul Eroilor din Caransebeş.

„Să nu-l uitați pe Gheorghe!” Acesta a fost îndemnul unei bătrâne din Basarabia către nepoții ei, cărora le-a transmis cu fiecare ocazie că fratele ei a căzut în al doilea război mondial și este îngropat la Caransebeș. Iar nepoții nu au uitat, au cercetat, au întrebat, au citit și în cele din urmă l-au găsit pe Gheorghe, înhumat înCimitirul Eroilor din municipiul de pe Timiș și Sebeș. Povestea lui Gheorghe Sobol ne-a fost spusă de nepoata acestuia, care a venit special de la Chișinău laCaransebeș, la sfârșitul săptămânii trecute.

„Sunt bucuroasă că m-a ajutat Dumnezeu să ajung până aici și să îndeplinesc o dorință mare a familiei și a rudelor mele. Am venit sa găsesc crucea și locul unde este îngropat fratele bunicului nostru, Gheorghe Sobol, născut în satul Bravicea, județul Orhei, în timpul României Mari, soldat în Armata română care a luptat pe front în al doilea război mondial. A fost rănit, spitalizat, evacuat cu spitalul de campanie de la Iași la Caransebeș, unde a murit pe 2 septembrie 1943, după datele istoricilor locali. Am venit aici pentru că sora lui Gheorghe, bunica Vera, a ținut povestea vie până când a închis ochii și ne-a rugat foarte mult ca, dacă vom avea drum prin partea de vest a României, să facem în așa fel încât să ajungem în Caransebeș şi să găsim cimitirul dintr-o curte a unei biserici în care a fost înmormântat fratele ei. Când am telefonat rudelor și le-am spus că l-am gasit, toți au început să plângă de bucurie”, ne povesteşte, cu lacrimi în ochi, Asea Timuș, cadru didactic la Universitatea din Chișinău și nepoata celui înhumat în Cimitirul Eroilor.

Aceasta a găsit numele fratelui bunicului ei într-un volum semnat de istoricul Liviu Groza, căruia a ținut să-i mulțumească personal pentru eforturile de a nu lăsa istoria să se piardă.

„Sunt impresionat că cineva din Chișinău se interesează de cărțile mele, iar mulțumirea sufletească pentru mine e că scrierile mele au un rod. Ca să veniți din Basarabia la Caransebeș să mă cautați, să cautați cimitirul unde odihnește ruda dumneavoastră, este o mare cinste și onoare”, a spus, tot cu emoție în glas și reputatul istoric, care i-a dăruit oaspetei din Basarabia mai multe volume semnate de el, primind la rândul său o sticlă cu vin dintr-o podgorie renumită de dincolo de Prut. Asea Timuș va duce în satul natal al lui Gheorghe Sobol pământ din locul unde sunt îngropați cei peste 150 de eroi pentru a i se face și acolo o slujbă de pomenire, iar săculețul cu pământ va fi pus lângă mama soldatului, alături de o cruce cu numele acestuia, pentru ca urmașii să-și cunoască străbunii și să păstreze vie amintirea acestora. Asea Timuș a făcut și un apel către cei care se ocupă de administrarea Cimitirului Eroilor pentru a se realiza o placă comemorativă cu numele tuturor celor care-și dorm somnul de veci aici.

„Am văzut aceste cruci albe, dar nu au niciun număr, niciun nume. Aici odihnesc și soldați români și din Basarabia, și din țările vecine și poate că și alte rude ale acestora vor dori să-și găsească străbunii căzuți în luptă. Sper că până data viitoare când voi reveni aici, cei care se ocupă de cimitir vor pune măcar o placă cu numele celor căzuți în război și înhumați în acest loc”, a mai spus cea care a călătorit sute de kilometri pentru a-şi regăsi strămoşul.

Nina Curiţa

Sursa: http://www.caon.ro/