Printr-un proiect transfrontalier, Primăria Municipiului Caransebeş a reuşit să achiziţioneze trei drone, pe care, ulterior, le-a pus la dispoziţia Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă. Aparatele de zbor pot fi folosite în diverse situaţii de urgenţă, precum căutări de persoane, incendii de pădure şi vegetaţie, blocaje şi accidente rutiere, avalanşe, căderi de pietre etc. Cu alte cuvinte, dronele ar fi de mare ajutor Poliţiei, Jandarmeriei şi Pompierilor, dar şi altor structuri implicate în situaţii de urgenţă.
Şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) Caransebeş, Erick Schraguer, a declarat joi, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, că, dacă se doreşte, se pot pune la dispoziţia Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţăaceste aparate de zbor. Pentru asta este însă nevoie de încheierea unui protocol între Serviciul pentru Situaţii de Urgenţă Caransebeş şi membrii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. „E un lucru deosebit, sincer vă spun, pe mine mă încântă ideea de a folosi dronele. Orice sprijin venit pentru situaţiile de urgenţă este binevenit. Sigur, probabil nu o să le folosim la inundaţii, unde ştim situaţia şi că trebuie să punem sacii de nisip, dar eu văd foarte bune dronele unde este un foc. Am văzut acuma, cu incendiul de pe Domogled când a trebuit să aşteptăm ca elicopterele să survoleze pentru a vedea care este situaţia exactă. Se ratăcesc oamenii, se întâmplă! Sigur, vom acţiona ca şi până acum, dar ne vom putea folosi şi de aceste drone, iar mie acest lucru mi se pare deosebit!“, a declarat şeful Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, prefectul Matei Lupu.
La rândul său, Erick Schraguer a explicat că, în medie, autonomia de zbor a dronelor este de 15 minute, duşmanul cel mare fiind însă vântul. „Aparatele se pot ridica la înălţimea strandard de 100 de metri, permisă de Autoritatea Aeronautică, şi pot face o deplasare de maximum doi kilometri. Singurul inamic al acestora este vântul. Nu este nici ploaia, nici grindina, şi nici zăpada. Noi mai deţinem şi un laptop care se conectează cu dronele, iar comandantul de dispozitiv, aparte de operatorul dronei, poate vedea în timp real ce se întâmplă la faţa locului şi poate da dispoziţiile necesare. De menţionat că dronele sunt înmatriculate, avem toate documentele necesare pentru a putea zbura şi a efectua diverse misiuni, inclusiv în Codul aerian se specifică că dronele nu au voie să se ridice de la sol fără o asigurare faţă de terţi. Avem şi această asigurare, care a fost plătită încă de la începutul proiectului. Asigurarea este de un milion de euro faţă de terţi. Nu este obligatoriu să asigurăm aparatele de zbor, dar şi ele sunt asigurate. Aceste drone conţin o cutie neagră, exact ca la avion care, în caz de eroare umană, eroare meteorologică, are totul înregistrat pe ea“, a spus şeful SVSU Caransebeş.
Prefectul Lupu a precizat că protocolul se va încheia cât mai curând, respectându-se toate prevederile legale.
Sursa: http://www.caon.ro/ratacitii-din-caras-severin-vor-fi-cautati-si-cu-dronele/2047673
Un gând despre “Ratacitii din Caras-Severin vor fi cautati si cu dronele”