Reactii dupa alegeri. Punct si de la capat

Reactii dupa alegeri. Punct si de la capat

REŞIŢA – Vicepreşedinţii PNL, Marcel Vela şi Sorin Frunzăverde, sunt nemulţumiţi de rezultatele obţinute la alegeri, în timp ce liderul social-democrat Ion Mocioalcă a spus că rezultatul este neaşteptat.

Liderii principalelor formaţiuni politice ce s-au confruntat la europarlamentare şi-au spus părerea vizavi de rezultatele de la alegerile de duminică. Liderul PSD, Ion Mocioalcă, spunea că scorul obţinut de Alianţa USD este neaşteptat. „E un scor neaşteptat de bun, dar am muncit pentru el. Rezultatul trebuie acceptat de toată lumea. Le mulţumesc celor care ne-au votat”, ne-a spus marţi Mocioalcă.

Preşedintele PNL Caraş-Severin, Marcel Vela, ne-a declarat marţi că „deşi suntem în primele trei județe din România şi primul din Banat şi Transilvania la rezultatele scrutinului din 25 mai, trebuie să recunosc sincer ca ne așteptam la un scor mult mai mare la nivelul județului nostru, cât si a celorlalte județe din Regiunea de Vest. La București am votat organizarea unui Congres, pe care îl vom stabili în delegaţia din 28 Iunie, având în vedere rezultatul nemulţumitor obținut de către PNL la alegerile din 25 mai. Mi-am data demisia din funcția de vicepreședinte executiv şi membru BPT împreuna cu toată conducerea”.

Scorul obţinut de PNL, atât la nivel de județ cât şi pe fiecare localitate în parte, va fi evaluat şi, în consecinţă, vor fi luate măsuri, spunea ieri preşedintele CJ, Sorin Frunzăverde, în cadrul unei conferinţe de presă. „ E un scor care, aparent, este bun. În realitate nu ne mulţumeşte. Sunt zone unde scorul pe care l-am obţinut este slab şi, în perioada următoare vom analiza aceste localităţi unde potenţialul nostru politic şi structura noastră administrativă este puternică”, a precizat Frunzăverde.

Evaluările vor fi făcute săptămâna viitoare, după ce cei doi vicepreşedinţi se vor întoarce de la Bucureşti, în condiţiile în care sunt localităţi cărăşene unde partidul a obţinut scoruri „nefondat de mici”. „Am făcut un scor foarte prost la Reşiţa (12% – n.r.) în condiţiile în care, în săptămâna preelectorală, sondajul a arătat 18% şi organizaţia municipală va trebui să ne preocupe. Similar s-a întâmplat în localităţi unde primarii sunt ai noştri, şi, de-a lungul timpului a existat un fief electoral pe care noi l-am avut – Luncaviţa, Păltiniş, Forotic, Pojejena, Răcăşdia. Am făcut un scor nesperat de bun la Moldova Nouă, 32,4%. La europarlamentare a fost un vot eminamente politic, determinat de conjunctura politică naţională. Nu a fost un vot local sau regional”, a mai adăugat preşedintele Consiliului Judeţean.

Frunzăverde consideră că, la forţa pe care PNL o are în județ, legat de proiectele derulate şi finanţări, scorul judeţean este unul prost şi sunt localităţi unde „scorul este foarte prost, cu anumite curiozităţi de care trebuie să se ţină cont”. Legat de intrarea formaţiunii politice în Partidul Popular European şi coagularea dreptei, Frunzăverde a precizat că „ieri (luni – n.r.) delegaţia permanentă a hotărât aderarea noastră la PPE, în primă fază ca membrii delegaţiei PNL în Parlamentul European să facă parte din PPE şi, relativ concomitent, şi PNL va deveni membru al Partidului Popular European – cea mai puternică grupare din Parlamentul european care a câştigat din nou alegerile şi care va da preşedintele Comisiei Europene, practic primul ministrul al Europei. În acest context, cred că prezenţa românească în cele două grupuri – Socialist, respectiv Popular – devine una foarte echilibrată, practic egală. Într-o anumită măsură, asta vorbeşte şi de împărţirea egală a voturilor între ceea ce înseamnă PSD – UNPR – PC şi celelalte forţe politice din România ce au reuşit să intre în Parlamentul european. Din punct de vedere strict politic în plan intern, intrarea PNL în PPE reprezintă un moment foarte important în coagularea Dreptei, despre care am vorbit cu mai bine de un an în urmă. Important este că, în acest moment PNL şi PDL sunt într-un dialog prin care se constituie o grupare de dreapta puternică, cu atât mai mult cu cât facem parte din acelaşi grup parlamentar european. Pentru că tot asistăm la exerciţii de aritmetică superioară, PNL şi PDL înseamnă circa 27% în scrutinul de acum în condiţiile în care PSD a obţinut doar 37%”, a mai declarat Sorin Frunzăverde.

Flavius Rotariu

Sursa: http://www.caon.ro