Ruga de la Caransebes

Ruga de la Caransebes

Gugulanii petrec în aceste zile cu mici, bere și spectacole în aer liber. Este „Ruga de la oraș”, tradiționala manifestare organizată de municipalitate, și mii de gugulani din toată zona au venit în Parcul Teiuș pentru a se bucura de atmosfera de sărbătoare.

Ca-n fiecare an, alaiul de călăreți și dansatori i-a a încântat pe localnici, parada desfășurată prin Centrul Civic fiind aplaudată la scenă deschisă. „Va mulțumesc tuturor, fie că sunteți de pe Valea Timișului, de pe Valea Bistrei, din Caransebeș sau din alte zone, pentru că sunteți și în acest an alături de noi și marcăm un început al bucuriei, al distracției și al bunăvoirii. Această sărbătoare, Ruga de la Caransebeș, este pentru fiecare dintre noi un eveniment important”, le-a spus primarul Marcel Vela miilor de oameni prezenți vineri după amiază în Parcul Teiuș.

 

ruga1

Pe scenă au urcat apoi, rând pe rând, copii și tineri din ansamblurile de dansatori „Armenișana”, „Zestrea gugulanilor”, „Săcana”, „Iedera” și „Junii gugulani”, precum și soliștii vocali Traian Barbu, Vanesa și Alin Olan, Ionela Bădălan și Gabi Zaharia, acompaniaţi de virtuozii de la taraful „Olanii”.

„Mă bucur când văd că acești copii sunt educați în spiritul dragostei față de folclorul nostru, față de portul și jocul nostru popular din Banatul de Munte, pentru care ne invidiază foarte mulți. Îmi spunea un prieten din alta zonă că nu ne dăm seama cât de frumos este jocul popular din Banatul de Munte”, a precizat cel care este „sufletul” manifestării, directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu.

ruga2

Acesta i-a îndemnat pe gugulani să vină în același număr foarte mare să petreacă și sâmbătă și duminică, pentru că programul pregătit este unul bogat. Spre exemplu, ziua de sâmbătă este dedicată oaspeților sârbi din Pancevo și Veliko Gradiste, în timp ce duminică, pe lângă fanfarele din Bănia și Răcășdia sau trupa Voltaj, care vor cânta în Teiuș, iubitorii muzicii clasice sunt invitați la concertul susținut de Filarmonica din Arad pe esplanada Catedralei Episcopale.

Sursa: http://www.caon.ro/