Sculptori celebri modeleaza travertinul la Caransebes

Sculptori celebri modeleaza travertinul la Caransebes

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – În capitala gugulanilor, pe malul Sebeșului, a debutat de câteva zile cea de-a XV-a ediție a “Simpozionului Internaţional de Sculptură Monumentală”, care reunește ca de obicei artişti de renume mondial. Ca și anul trecut, travertinul este roca modelată de cei 11 sculptori sosiți la Caransebeș din toate colțurile lumii. Aceștia s-au întâlnit cu conducerea municipalității, dar și cu senatorul Marcel Vela, fostul edil al Caransebeșului fiind, de altfel, inițiatorul manifestării artistice recunoscute deja la nivel internațional.
 După o scurtă prezentare istorică a Caransebeșului, realizată în stilul-i caracteristic de directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu, și cuvântul de bun venit al viceprimarului Marius Isac, care i-a asigurat pe cei 11 artiști de tot sprijinul municipalității, inițiatorul simpozionului, fostul primar Marcel Vela le-a spus sculptorilor ce l-a mânat în această luptă, aceea ca municipiul să găzduiască un simpozion internațional de sculptură.

„Am vrut ca municipiul Caransebeș să aibă cele mai multe sculpturi din România, și le are. Dacă înmulțiți 15 ediții cu 11 sculptori, am considerat că fiecare sculptor va fi un amabasador al Caransebeșului. Și pentru că fiecare sculptor lasă o parte din sufletul și visele lui în Caransebeș, înseamnă că avem aici cetățeni de pe tot globul”, a spus Vela.

Peste 100 de tone de travertin au început deja să prindă viață în mâinile artiștilor sosiți din toate colțurile lumii, fiecare dintre aceștia având la dispoziție cam 10 tone în medie pentru a-și desăvârși opera. Sculptorul Eugen Petri, coordonatorul Simpozionului, i-a prezentat pe artiști și așa am aflat că sunt nume grele ale sculpturii mondiale în tabăra de lângă malul Sebeșului: Tanya Preminger (Israel), potrivit lui Petri „o mare celebritate”, Roland Höft (Germania), recent întors de la Bienala de la Veneția, un reper important al artelor, Jing Chu(China), Laura Marcos (Argentina), Zigmund Bielis (Letonia), Ahmad Soleimani (Iran, dar declarat mai mult persan), Zoltan Farkas (Ungaria, născut la Oradea) și Jean Van Delle (Belgia), în timp ce România este reprezentată de consacrați ca Eugen Petri sau Florin Vâlceanu, dar și de reprezentanți ai noii generații precum timișoreanul Dan Daniel.

Întrebat de presă de tema simpozionului, Eugen Petri a precizat: „mai sunt simpozioane care pun temă, la Brăila și la Craiova, ceea ce m-a dezgustat, lucrările sunt oribile. Să-l faci pe Tudor Gheorghe cu zongora în mână sau o bărcuță cu un omuleț în mijloc, groaznic, oribil, au ieșit niște nenorociri. În toată lumea asta nu se dau teme, altfel reduci posibilitatea artistului de a da veni cu propria personalitate și gândire”.

Lucrările, în toată splendoarea lor, vor putea fi admirate la jumătatea lunii viitoare, când va avea loc  vernisajul Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală de la Caransebeș.

Sursa: http://www.caon.ro/sculptori-celebri-modeleaza-travertinul-la-caransebes/1854886