Sculptori din toata lumea vin la Caransebes

Sculptori din toata lumea vin la Caransebes

Scris de Lidia Almăjanu – CARANSEBEŞ – Și în acest an, în cadrul simpozionului de sculptură, roca brută de andezit va fi transformată în opere de artă.

Artiști din Argentina, Cuba, Italia, Spania, Germania, România, Ucraina și Polonia vor munci împreună, iar ideile fiecăruia vor fi puse în practică cu ajutorul flexurilor, dălților și fierăstraielor electrice. Organizatorii Simpozionului Internațional de laCaransebeș au avut de ales în acest an dintre 130 de aplicanți, 11 dintre aceștia fiind selectați pentru a-și realiza proiectele în deja tradiționala tabără de lângă râul Sebeș.

Am făcut o selecție din 130 de aplicanți din toată lumea. Nu a fost ușor să-i selectăm pe cei 11 sculptori, pentru că toți sunt de mare valoare și au un palmares extraordinar”, a precizat maestrul Eugen Petri, coordonatorul simpozionului. Ca și în anii trecuți, andezitul este adus tocmai din județul Bistrița, la dimensiunile cerute de sculptori.

„Andezitul ne-a fost pus gratuit la dispoziție de dl. Ioan Șot, cetățean de onoare al Caransebeșului, care deține o carieră la Poiana Ilvei, la 400 de kilometri de noi. Dimensiunile pe care ni le-au transmis sculptorii selectați, 3-4 metri înălțime și 1 metru lățime, le vom căuta în sutele de blocuri ce vor fi desprinse din stâncă. Nu întâmplător, simpozionul nostru a devenit cel mai mare din Europa la ora actuală, o școală a prieteniei între sculptorii care vor produce pentru nemurirea vremurilor lucrări ce vor fi incluse într-un parc intercultural al artei”, a adăugat și Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”.

Cea de-a 13-a ediție a Simpozionului Internațional de Sculptură va avea loc în perioada 15 iunie-15 iulie,iar andezitul își va lua apoi „La revedere” de la Caransebeș, pentru că de anul viitor travertinul va fi elementul ce va prinde viață din mânile artiștilor.

Sursa: http://www.caon.ro/sculptori-din-toata-lumea-vin-la-caransebes/1511080