Sculptura in Timp, sculptura in suflete

Sculptura in Timp, sculptura in suflete

 Municipiul Caransebeș are, oficial, un parc de sculpturi în andezit, inaugurat marți seara.

Galerie foto

Parcul a fost inaugurat la finalul ediției din acest an a Simpozionului Internațional de Sculptură Monumentală, ce se derulează de 11 ani în municipiul de pe Timiș și Sebeș. Considerat de specialiști drept una dintre cele mai serioase inițiative artistice de acest gen din România, simpozionul a reunit în acest an sculptori veniți din locuri diverse și îndepărtate, din China până în Slovenia, din Georgia până în Bulgaria sau din Chile până în Israel, Germania, Turcia, Franța și, bineînțeles, România.

„Cred că toți sculptorii care au fost aici au dorit să lase o parte din surâsul lui Brâncuși în Caransebeș, o parte din visele lor. Ei au sculptat în andezit, noi i-am ajutat și susținut, am sculptat în Timp pentru toate generațiile care vor veni după noi în acest loc binecuvântat de Dumnezeu. La anul, în interiorul acestui spațiu vom ridica și un muzeu de artă contemporană”, a precizat primarul Marcel Vela. Cele 11 lucrări realizate la ediția din acest an au, potrivit criticului Pavel Șușară, propria lor personalitate.

„Privind la aceste sculpturi o să vedeți că avem un întreg discurs asupra Genezei. Pornind de la lucrarea artistului chinez, o sculptură organică, de coagulare a energiilor, și terminând cu văzduhul vibrant al artistului bulgar, cu celelalte arhitecturi create, avem tot ceea ce dă logică și coerență rațiunii noastre de a fi”, a explicat Șușară pentru numerosul public prezent la vernisaj.

Toți sculptorii prezenți în acest an la Caransebeş au fost premiați de primarul Marcel Vela şi de directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, cu diplome şi mici cadouri, nefiind însă uitaţi nici angajații municipalității care au reușit într-un timp extrem de scurt, de doar câteva zile, să amenajeze parcul tematic situat la intrarea în cartierul Valea Cenchii.

Lidia Almăjanu