Se slefuieste frumusetea istorica

Se slefuieste frumusetea istorica

CARANSEBEŞ – Zestrea arhitectonică a Caransebeşului se va îmbogăţi cu trei clădiri istorice reabilitate, situate în zona centrală.

Este vorba de fostul Pavilion Ofiţeresc, o investiţie privată la care se lucrează deja de câţiva ani, de imobilul ce adăposteşte Grădiniţa PP2, ce va fi reabilitat cu fonduri de la bugetul local, şi de biserica romano-catolică, toate reprezentând repere istorice importante pentru urbea de pe Timiş şi Sebeş.

Dacă la fostul Pavilion Ofiţeresc lucrările exterioare sunt într-o fază avansată, la Grădiniţa PP2 au fost demarate doar în urmă cu câteva zile, asta după ce imobilul, construit înainte de 1900, a intrat în proprietatea municipalităţii din punct de vedere juridic. Decizia Primăriei de a începe reabilitarea clădirii a fost salutată de conducerea grădiniţei, de cadrele didactice şi de părinţi.

„Este o mare bucurie pentru noi, situaţia juridică este foarte clară acum şi se văd primii paşi. Am rezolvat deja problema tâmplăriei PVC şi acum s-au demarat reparaţiile la acoperiş, pentru că aveam mari probleme când ploua, precum şi la faţadă. Este o clădire de patrimoniu, cu blazon, cu monogramă, probabil că va dura mai mult pentru că trebuie lucrat cu foarte multă grijă”, a precizat directoarea Grădiniţei PP2, Dana Stanciu, care a adăugat că lucrările nu vor afecta programul de odihnă al celor 125 de preşcolari cu vârste între 2 şi 6 ani.

La câteva sute de metri de grădiniţă, o altă clădire reprezentativă din Centrul Civic a cunoscut în ultimele luni un amplu proces de reînnoire. Biserica romano-catolică a fost renovată, un ajutor financiar consistent, de aproape 90 de mii de lei, venind din partea municipalităţii. Lăcaşul de cult este una dintre cele mai vechi clădiri din Caransebeş, a fost declarată monument istoric şi este inclusă în patrimoniul UNESCO.

Lidia Almăjanu

Sursa: http://www.caon.ro/