Simfonie a zborului la Caransebes

Simfonie a zborului la Caransebes

Aproape 30 de aeronave ultraușoare au aterizat joi pe Aeroportul din Caransebeș, în cadrul raidului aerian „Turul României”. Printre participanți, mulți piloți membri ai Asociației „Air du Temps” din Franța, care au făcut o escală în Banatul Montan și i-au delectat pe amatori cu zboruri de agrement deasupra zonei municipiului Caransebeș.

În ciuda vremii închise, câteva sute de iubitori ai aviației au venit pe aeroport unde pe lângă zborurile gratuite oferite de piloții francezi, aceștia au făcut cunoștință cu modul de funcționare a unui astfel de aparat sau au putut admira macheta istorică a avionului lui Traian Vuia, cel care a realizat primul zbor autopropulsat, fără catapulte sau mijloace exterioare, cu un un aparat mai greu decât aerul.

„A fost pentru prima oară când am urcat într-un avion și vă pot spune că senzația nu se compară cu nimic. Mi-a plăcut cum arată privit și de sus Caransebeșul“, a spus Cristiana, o elevă de doar 17 ani. Raliul aerian a fost organizat de municipalitatea de pe Timiș și Sebeș, Aeroclubul României și Asociația „Air du Temps, fiind un bun prilej de inițiere a unor schimburi culturale și economice între zona Banatului de Munte și zonele de proveniență a piloților străini care au aterizat la Caransebeș.

„După acest raliu aerian, sunt convins că prietenii noștri francezi vor deveni ambasadorii Banatului Montan în toată lumea. Îmi exprim convingerea că această scurtă escală la Caransebeș este doar un prim pas pentru o prietenie și o colaborare care va fi de lunga durată“, a precizat primarul Marcel Vela, după care a urmat un schimb de mici cadouri între cele două părți.

Demonstrația aviatică s-a bucurat și de prezența mai multor oficialități precum secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne, Cătălin Chiper, însoțit la Caransebeș și de șeful Inspectoratului General de Aviație al MAI, generalul de brigadă Dorel Gradinaru.

Pe lângă participarea la deschiderea oficială a raidului aerian, aceștia au discutat cu primarul Marcel Vela și despre o posibilă viitoare locație a unei unități speciale de aviație MAI în capitala gugulanilor, subiect asupra căruia vom reveni într-o ediție viitoare.