Sissi se intoarce in mijlocul gugulanilor

Sissi se intoarce in mijlocul gugulanilor

Scris de Răzvan Mihalcea – CARANSEBEȘ – Una dintre cele cinci statui existente în toată lumea care o înfățișează pe împărăteasa Sissi, și singura în mărime naturală, cea de la Caransebeș, va fi restaurată și redată publicului.

Municipalitatea va aloca fondurile necesare pentru ca această capodoperă a culturii mondiale să fie readusă la forma de acum 100 și mai bine de ani, atunci când a fost realizată de sculptorul maghiar Janos Horvay. „Pentru că la începutul anilor 2000 în Caransebeș a fost descoperită statuia împărătesei Sissi, statuie care în prezent este păstrată la Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, am dorit ca în această primăvară să găsim soluția tehnică și financiară de a fi restaurată, astfel încât în acest an Sissi să fie repusă pe soclu și reintegrată în patrimoniul cultural al municipiului Caransebeș. Sunt doar cinci asemenea sculpturi în lume, una la Geneva, una la Budapesta, una la Viena, una în insula Corfu și cea de-a cincea, iată, la Caransebeș. Cred că ar fi bine pentru iubitorii de artă, de frumos, de istorie, de tradiție, ca Sissi să revină în Parcul Central, aici, în fața primăriei, și să fie un reper important pentru toți turiștii care trec prin Caransebeș și, evident, pentru caransebeșenii care se pot mândri cu faptul că trăiesc într-un oraș care se dezvoltă în fiecare zi, care își prețuiește moștenirea culturală și își prezintă valorile pentru a fi apreciate și respectate”, a precizat primarul Marcel Vela.

Statuia împărătesei Sissi, soția împăratului Franz Joseph, are o istorie zbuciumată. Realizată din marmură de Rușchița, statuia are 1,72 metri, exact înălțimea împărătesei și a putut fi sculptată doar după ce Franz Joseph personal și-a dat acordul. Inițial, statuia trebuia amplasată în centrul Caransebeșului încă din 1914, însă din cauza războiului a fost dezvelită abia în mai 1918. După Marea Unire, în 1919, statuia a fost dată jos, depozitată la vechea primărie, situată pe actuala stradă Ardealului, și probabil îngropată în timpul celui de-al doilea Război Mondial, pentru a nu cădea în mâinile rușilor. În anul 2000, când în acea zonă s-a demarat construcția actualei biserici a Seminarului Teologic, în timpul săpăturilor, statuia a fost redescoperită, din păcate în bucăți, trupul, capul și o parte din brațe. Acum este expusă la Muzeul din Caransebeș, însă odată restaurată va fi așezată la locul ce i se cuvine, în centrul municipiului, pentru a fi admirată.

Sursa: http://www.caon.ro/sissi-se-intoarce-in-mijlocul-gugulanilor/1628606

 

Exit mobile version