În prezent, statuia, una dintre cele cinci în mărime naturală din lume care o reprezintă pe Sisi, este fragmentată în 126 de bucăți, dar are trei părți mari întregi, respectiv capul, corpul și brațul stâng. Un expert restaurator de la Iași a fost zilele trecute la muzeu pentru a fotografia statuia și celelalte piese, în vederea expertizei care certifică starea de conservare/degradare a monumentului. „Domnul Mihai Spiridon urmează să ne ofere un deviz de lucrări, să încheiem contractul și să înceapă această amplă lucrare de restaurare a monumentului realizat după un tablou al împărătesei, care a respectat fizionomia și caracteristicile fizice ale împărătesei Sisi, cu o înălțime de 1,72 metri.”, a precizat managerul interimar al muzeului din Caransebeș, Diana Țîrdea.
Scurt istoric al statuii lui Sisi
În anul 1914, comunitatea orașului Caransebeș a hotărât să realizeze o statuie a împărătesei, dată fiind admiraţia pentru împărăteasa Elisabeta, alintată Sisi, niciodată mulţumită de propria viaţă, însă una din cele mai adorate figuri feminine din fostul Imperiu Austro-Ungar. Inițiativa aparținea atunci Asociației Femeilor din oraș, Comunităţii Femeilor Ortodoxe, comunităţii femeilor catolice şi comunităţii femeilor evreice, în acest demers implicându-se și omul de afaceri Ioan Johann Biebel, proprietarul carierei de marmură de la Ruschița, care a donat marmura necesară realizării statuii.
S-a făcut apel la sculptorul Ianos Horvay, de origine maghiară, pentru a sculpta imaginea împărătesei Sisi, iar statuia a fost definitivată în anul 1916, dar din cauza războiului inaugurarea are loc în luna mai a anului 1918, statuia fiind amplasată lângă biserica catolică, pe latura dinspre primărie, în locul în care în prezent se află monumentul dedicat Revoluției din 1989. În 1918, statuia împărătesei Sisi a fost mutată de pe amplasamentul inițial și depozitată la sediul fostei primării și nu s-a mai știut nimic de ea până în anul 2000, când cu ocazia unor săpături arheologice la bisericuța de lemn a Seminarului Teologic Ioan Popasu din Caransebeș se găsesc urmele statuii, fragmentele intrând în patrimoniul Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, ca descoperire arheologică.
În Europa mai sunt doar patru statui ale împărătesei în mărime naturală (1,72 m), la Viena. Budapesta, Corfu și Geneva.
JCS-R.M.
FOTO: Caransebeș Karansebesch Karansebes Istorie Genealogie