Statuia împărătesei Sissi prinde contur

De curând, reprezentanţii muzeului din Caransebeş au furnizat noi informaţii despre cel mai important proces de restaurare al momentului: statuia ce o reprezintă pe împărăteasa SissiMihai Spiridon, restaurator în cadrul Centrului de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, și-a creat propriul atelier la muzeul caransebeșean, demarând cu atenţie şi migală procesul de restaurare al monumentului. Asemeni unui joc de puzzle, după curăţarea celor 126 de piese de marmură, a început montarea.

„În prezent, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș a început colaborarea cu Centrul de Cercetare și Conservare-Restaurare a Patrimoniului Cultural Iași, acreditat de Ministerul Culturii, pentru restaurarea statuii împărătesei Sissi a Austriei, aflată în patrimoniul muzeului caransebeșean. După procesul de curățare a fiecărei din cele 126 de bucăți de marmură, a început montarea, ca într-un joc de puzzle a pieselor lipsă și reconstituirea feței. Restauratorul ieșean Mihai Spiridon, unul dintre cei mai importanți, și-a creat propriul atelier la muzeul caransebeșean, unde de mai bine de o lună de zile reușește să dea viață acestui monument.“, informează reprezentanţii muzeului.

Monumentul ce o prezintă pe Sissi a fost descoperit în anul 2000, când Episcopia Caransebeșului a săpat fundațiile bisericuței de lemn de pe strada Ardealului, astăzi curtea Seminarului Teologic „Ioan Popasu“. Opera de artă, singura din ţară, a fost găsit fragmentată şi adusă ulterior la muzeul caransebeşean.

JCS-Nicoleta Moraru

 

Sursa: https://caon.ro/statuia-imparatesei-sissi-prinde-contur/2427338/