Toamna gugulana cu arome, culori si voie buna

Toamna gugulana cu arome, culori si voie buna

Scris de Răzvan Mihalcea – CARANSEBEȘ – Piața Gugulanilor din Caransebeș a fost plină joi de lume, venită atât la cumpărături, cât mai ales la deschiderea Festivalului „Toamna la gugulani”, eveniment ajuns la cea de-a șaptea ediție. Producători agricoli din toată zona, dar și din alte județe ale țării, au venit la Caransebeș cu fel de fel de bunătăți, mulți dintre ei fiind premiați de conducerea administrației locale.

Vremea a ținut cu organizatorii, după zile bune de ploaie, soarele făcându-și simțită prezența în capitala gugulanilor. Legume și fructe, brânzeturi și mezeluri făcute în casă, dulcețuri, miere și sucuri naturale, obiecte artizanale, toate au făcut cu ochiul sutelor de oameni care au trecut prin piață, unii dintre ei profitând de ocazie pentru a-și umple sacoșele. „Privind spre Țarcul înzăpezit, aici, la poale, unde trăiesc gugulanii de milenii, azi a vrut să fie soare, ploile s-au retras un pic mai spre munți și avem prilej de bucurie și de petrecere la Caransebeș. Este un moment de bilanț, în care ne uităm ce am strâns peste an și ne pregătim pentru intrarea în iarnă”, a spus directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu, cel care a asigurat antrenul evenimentului.

Producătorii, unii veniți la Caransebeș prin intermediul Camerei Agricole Caraș-Severin, au fost premiați de primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac și șefa „Pieței Gugulanilor”,Luminița Verdeș, în semn de apreciere pentru munca depusă de-a lungul anului. „Mă bucur că se păstrează tradiția acestui festival pe care noi îl vom suține permanent. Mulțumesc celor care au venit într-un număr așa mare, chiar vorbeam zilele trecute cu un cetățean italian care s-a pripășit, să zic așa, în zona noastră, și-mi spunea că s-a îndrăgostit de aceste locuri, mai ales pentru bucatele deosebite și gustul acestora. Îmi doresc ca și pe viitor să vă păstrați obiceiul să promovați produsele tradiționale”, le-a spus edilul celor care, de mulți ani, au grijă ca locuitorii Caransebeșuluisă aibă pe masă bucate proaspete și sănătoase. Aceștia au apreciat, la rândul lor, faptul că întotdeauna au avut în municipalitatea din Caransebeș și Serviciul Public „Piața Gugulanilor” doi parteneri de nădejde. „Mulțumim că suntem respectați ca țărani, caproducători agricoli, iar dorința noastră e să vă oferimalimente cât mai sănătoase. Cred că <<Toamna la gugulani>> ne amintește de faptul că ne putem munci pământul sănătoși, că în Piața Gugulanilor ne putem valorifica produsele”, a declarat și Ciprian Petrica, legumicultor din Cornuțel, acesta mulțumindu-i și fostului primar Marcel Vela pentru că a inițiat și menținut acest festival.

Așadar, până duminică, 9 octombrie, toți cei care vor să își umple șpaisurile cu roadele toamnei sau să se bucure de spectacolele folclorice care au loc în fiecare zi, pot trece prin Piața Gugulanilor, pentru că au de unde alege…

Sursa: http://www.caon.ro/toamna-gugulana-cu-arome-culori-si-voie-buna/1709625