Tranzactii si terenuri. Borcean demonteaza suspiciunile PSD

Tranzactii si terenuri. Borcean demonteaza suspiciunile PSD

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Așa cum Jurnal CS v-a informat, la Caransebeș o investiție de peste 1 milion de euro este blocată, după ce aleșii PSD s-au opus vânzării terenului cerut de investitor, motivând că în ultimii ani s-au dat terenuri fără a se mai realiza investiții pe ele. Consilierii PSD i-au lăsat primarului Felix Borcean și o scrisoare în acest sens, cu toate firmele care au cumpărat teren dar nu și-au mai dezvoltat afacerile în zona respectivă.

„Vreau să fac o intervenție în numele colegilor, întrucât am fost bălăcăriți în presă că ne-am opune investițiilor, că nu suntem de acord cu această investiție (Marchesi – N.R.), dar se pare că de-a lungul anilor, am scos toate articolele de presă, au fost multe terenuri date investitorilor. Din păcate, uitându-ne pe extrase, vedem că s-au dat terenuri, au fost cumpărate și zero investiții pe ele, în anul 2017. V-am dat exemple, investitorii nu au făcut nimic cu terenurile. Domnule primar și viceprimar, sunt firme care își solicită banii înapoi? Sunt discuții și vorbe că așa ar fi. Nu suntem de acord să se vândă terenuri, avem atâtea firme în spate care s-au dovedit cu zero investiții, se pot concesiona terenuri. O să vă lăsăm această scrisoare, d-le primar, la Registratură, o să o dăm și presei, să vă informăm cu privire la marile investiții din Caransebeș”, a spus în ședință liderul grupului social-democrat, Florin Bogdea.

Primarul Felix Borcean a răspuns sesizării primite, demontând punct cu punct cele scrise de aleșii PSD. Edilul spune că nu este vorba decât de o dezinformare marca PSD prin speculații făcute pe fondul unor dispute politice și a nedigerării, chiar și acum, a pierderii alegerilor pentru Primăria Caransebeș de unii candidați. Borcean a explicat că nu poate fi vorba de speculații imobiliare, vânzarea terenurilor derulându-se în condiții foarte stricte, stabilite prin hotărâri ale CL. „Atât fostul primar, Ion Marcel Vela, cât și eu am manifestat o atenție și o deschidere deosebită față de toate persoanele care doresc să investească în municipiul Caransebeș, drept dovadă că în prezent se face naveta la trei schimburi pentru a se munci aici, și de la distanțe de până la 60 km. Este evident, avem de-a face cu o piață deschisă și, totodată, volatilă a investițiilor. Cu alte cuvinte, există investitori serioși și mai puțin serioși, dar noi avem obligația să le acordăm credit, sau măcar o prezumție de bună intenție tuturor, chiar dacă din zece doar unul demarează o investiție. De bună seamă, toate tranzacțiile de terenuri destinate investițiilor sunt supuse unui regulament și respectă hotărârile Consiliului Local Caransebeș și, în mod real, nu sunt vânzări care să dea prilejul unor speculații imobiliare, deoarece ele sunt VÂNZĂRI CONDIȚIONATE și toate contractele sunt prevăzute cu SARCINI stipulate în Cartea Funciară. Iar cei care nu le respectă pierd terenul, după un an și banii, sau chiar și parte din investiție dacă nu o finalizează. Plus că pe terenuri pe care sunt mărăcini, din prima zi a semnării contractului, investitorul plătește deja impozit pe parcela respectivă, așadar un alt venit realizat la bugetul local”, a spus edilul municipiului de pe Timiș și Sebeș.

Vânzarile, votate chiar de PSD 

Potrivit primarului, chiar și aleșii PSD au votat în trecut HCL-urile prin care se atribuiau terenurile pentru care aceștia au cerut acum lămuriri. Cât despre terenuri, acestea au revenit municipalității, dacă investiția nu s-a mai realizat, după cum rezultă din situația prezentată de Borcean: „La cererea consilierilor PSD, unii dintre aceștia cu state vechi de plată în Consiliul Local, votanți și ei ai hotărârilor prin care se atribuie prin contracte de vânzare-cumpărare condiționate aceste terenuri în zonele investiționale ale municipiului Caransebeș, vă prezentăm situația firmelor și terenurilor la care aceștia fac referire: TMD Friction, teren achitat, investiție finalizată, lucrează 500 de salariați; SC TERACON SRL, teren achitat integral în anul 2008. În data de 29.11.2016 s-a aprobat în Consiliul Local revocarea, cu unanimitate de voturi, a contractului de vânzare-cumpărare pentru a fi relocat pentru extindere investiție către TMD Friction (societate adusă în Caransebeș de fosta conducere a Primăriei); SC PACO LEAPEIO SRL, teren achitat integral, termen de realizare a investiției 31.12.2017, prin prelungirea cu vot unanimin, în actualul Consiliu Local; SC POLMAR SRL, achitat parțial, societate în insolvență, acționată în instanță pentru rezilierea contractului; SC SOGECO SRL, teren achitat integral, investiție finalizată, proprietate în prezent a SC Marchesi SRL, lucrează aproape 100 de salariați; SC LEM TRANS INTERNATIONAL PRODCOM SRL, achitat parțial, teren revenit în proprietatea municipiului Caransebeș, suma achitată și parțial din investiția rămasă în patrimoniul municipiului; SC MANUEL ALBERTO SRL, achitat integral, investiția nefinalizată, suma și terenul au rămas în proprietatea municipiului Caransebeș; SC DIAMANT SERVCOM SRL, achitat integral, investiția nefinalizată, suma și terenul au rămas în proprietatea municipiului Caransebeș; SC NEW EASTERN FASHION GROUP 2005 SRL, contract anulat și teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeș; SC ARISTOCRAT SRL, contract anulat și teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeș; SC HISTOGAMMA SERV SRL, contract anulat și teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeș; SC GLOBERNICA SRL, teren achitat integral către Primăria Caransebeș și teren executat de către ANAF (existând posibilitatea ca să recuperăm și terenul, prin contestarea executării); SC SP & AGE FASHION DISTRIBUTION SRL, contract anulat și teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeș; SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SRL, contract anulat și teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeș”.

Acuzații false

Primarul Borcean a demontat și acuzația PSD că în Caransebeș nu s-au creat în ultimii ani locuri de muncă. Acesta a precizat că, mai mult, municipalitatea a sprijinit și realizarea unor investiții pe terenuri private, nu doar pe cele aparținând municipiului. „Pe lângă susținerea de către fosta conducere a Primăriei a unor investiții noi și pe terenuri private, gen POLITECH sau CHIULAN în zona Pipirig, sau toate societățile de pe platforma fostului combinat Mocars din Balta Sărată, a fost susținută și extinderea SUMITOMO cu realizarea ultimelor hale în care se fabrică subansamble Skoda (cu încă 1200 de salariați), inaugurate în anul 2012. Ca să nu mai discutăm de locurile de muncă și de operatorii noi care au investit în Caransebeș: Rompetrol, Lukoil, Kaufland, Lidl sau Penny. Deci, acuzația că nu s-au creat locuri de muncă este falsă, insinuarea că s-au pierdut suprafețe din patrimoniul orașului este la fel de incorectă, suprafețele revenind în domeniul public atunci când nu s-au respectat clauzele contractuale, iar municipiul, acolo unde nu s-au finalizat investițiile, a rămas și cu terenul și cu prețul achitat, sau și cu prețul încasat și cu terenul și cu parte din investiție (cazul LEMTRANS). Precizez că prețurile de vânzare ale acestor terenuri au fost stabilite prin rapoarte de evaluare întocmite de un evaluator autorizat ANEVAR, și că toate solicitările au fost avizate de comisii din care făceau parte și membri PSD, care în mandatele anterioare au înțeles că locurile de muncă ar trebui să fie o prioritate. De asemenea, nu au fost prevăzute sume în bugetul local pentru răscumpararea terenului de la SC TERACON SRL, în data de 12.01.2017, și nici suma de 331.314 lei, acestea fiind simple invenții”, a adăugat Felix Borcean.

Cum au fost privatizate fabricile Caransebeșului? 

Edilul consideră atitudinea de acum a consilierilor PSD drept una cel puțin periculoasă, în perspectiva unor noi investiții sau continuarea celor actuale. „Vedeți cazul Marchesi sau TMD, spune edilul, în actuala componență a Consiliului Local a fost votată în unanimitate o hotărâre de vânzare a unor loturi de teren către TMD, iar Marchesi a fost blocată în două rânduri în demersul continuării investiției din Caransebeș, PSD manifestând o atitudine haotică sau discriminatorie față de un investitor serios, care și-a probat până în prezent seriozitatea și a creat locuri de muncă”.

Primarul Caransebeșului a taxat atitudinea PSD, aducandu-le aminte consilierilor PSD cum au fost privatizate foarte multe fabrici din Caransebeș sau cine a devenit proprietarul acestora. „Dacă vorbim despre a avea sau a nu avea locuri de muncă în Caransebeș, tinerii consilieri PSD împreună cu mentorul lor ar trebui să se întrebe și cum a privatizat PSD societăți cu sute sau mii de angajați, cum ar fi CAROMET, IFET, UMTCF, Fabrica de lapte, Fabrica de pâine, SMA-ul, IRTA, Autogara, IPEG-ul, să se mire de ce toate sunt ruine (exceptând FORMIN) și să se minuneze în patrimoniul cui au ajuns ele, sau parte din ele (așa cum este clădirea fostei IPEG, închiriată CEC), deoarece nu doresc să fac atacuri la anumite persoane din PSD”, a fost mesajul primarului pentru aleșii social-democrați.

Sport la privat, pe bani 

Și pentru că nu doar investiția Marchesi este blocată de votul PSD, ci și realizarea a două terenuri de sport multifuncționale, primarul a oferit și o posibilă explicație pentru refuzul social-democraților de a da undă verde acestei investiții. „Nu înțeleg de ce până și terenurile de sport multifuncționale, planificate a se amplasa în diferite zone ale municipiului Caransebeș, au devenit un alt măr al discordiei, atitudinea ostilă a PSD față de amenajarea acestora fiind de neînțeles, pentru că pe ele făceau sport copii ai căror părinți au votat și cu candidații PSD, care acum lovesc în proprii alegători. Poate se explică prin implicarea unui membru marcant și sponsor tradițional al PSD, care deține terenuri private in care se face sport doar contra-cost. Pentru a încheia totuși într-o notă optimistă, îi asigur pe cetățenii din Caransebeș că actuala administrație se străduiește și reușește, în ciuda opoziției pe alocuri ciudată a PSD, să gestioneze corect și transparent treburile urbei, iar atitudinea PSD nu face decât să ne fortifice și mai mult, spre binele tuturor”, a concluzionat primarul Felix Borcean.

Sursa: http://www.caon.ro/tranzactii-si-terenuri-borcean-demonteaza-suspiciunile-psd/1829965