Trei „Antrenori de Onoare” pentru Caransebeş

În şedinţa de la sfârşitul lunii trecute, consilierii locali au aprobat proiectele de hotărâre privind acordarea titlului de „Cetăţean de Onoare al municipiului Caransebeş” antrenorilor Cristian Dragomir, Ion Radu şi Dumitru Toc.
Cristian Dragomir este antrenorul atleţilor din Caransebeş şi membru al Asociaţiei Europene a Antrenorilor de Atletism, precum şi al Consiliului Federal al Federaţiei Române de Atletism.
În expunerea de motive privind acordarea acestui titlu se arată că Cristian Dragomir a absolvit Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timişoara, studii universitare de lungă durată, obţinând Diploma de licenţă în anul 1988 în Mecanica Fluidelor, TCM, Pompe şi Turbine Hidraulice etc.
În 2002 a obţinut Diploma de master în Antrenament sportiv de înaltă performanţă – specializarea Atletism, la Academia Naţională de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti.
În anul 2006 a luat Diploma de master în Management Business Administration Executive.
Cristian Dragomir este Antrenor emerit din anul 1999. Din 1990, îşi desfăşoară activitatea în cadrul Secţiei de atletism a Clubului Sportiv Şcolar Caransebeş. În perioada 2006-2013 a ocupat funcţia de antrenor federal al Federaţiei Române de Atletism pentru probele de sprint – sărituri, iar din 2017 până în prezent, de antrenor federal al probelor de şosea – maraton, semimaraton, 10 km, 15 km şi 20 km. A ocupat funcţia de consilier al ministrului pe probleme de sport în mandatul Gabrielei Szabo şi a făcut parte dintr-o serie de comisii naţionale. În 2012 şi 2013 a fost purtător de cuvânt al Comisiei Tehnice a FRA, din anul 2013 este membru al Consiliului Federal al FRA, iar din 2017 este vicepreşedinte al Comisiei Tehnice a FRA. A mai făcut parte din comisiile de specialitate ale Inspectoratului Şcolar Judeţean Caraş-Severin, este vicepreşedinte al Asociaţiei Judeţene de Atletism şi şeful Catedrei de atletism a Clubului Sportiv Şcolar Caransebeş. De asemenea, în perioada 2004-2008 a fost membru al Consiliului Local Caransebeş.
În decursul activităţii sale, Cristian Dragomir a obţinut rezultate remarcabile cu sportivii din Caransebeş. În 1993 a avut prima calificare la Campionatele Naţionale, cu atleta Luminiţa Grecu, la pentatlon; în 1995, Otilia Ruicu a obţinut două medalii de aur la Campionatele Balcanice de Juniori; anul 1996 a adus o medalie de aur şi una de argint la Campionatele Balcanice de Juniori, prin Otilia Ruicu, aceeaşi sportivă obţinând „aurul” şi la Campionatele Balcanice de Seniori, aceasta fiind prima medalie balcanică la acest nivel pentru oraşul Caransebeş; tot în 1996, sportivii pregătiţi de el obţin primele medalii la Campionatele Naţionale de Seniori; în 1997, Otilia Ruicu câştigă, sub îndrumarea sa, prima medalie la Superliga Europei – Seniori, medalie de argint la Campionatul Balcanic de Seniori, iar Caransebeşul câştigă o serie de medalii la Campionatele Naţionale de Seniori; în 1999, sportivii coordonaţi de el obţin nouă medalii la Campionatele Naţionale de Atletism; în perioada 2001-2016, atleta Iuliana Popescu, pregătită de Cristian Dragomir, câştigă medalii la Campionatele Naţionale, Campionatele Internaţionale ale României, Campionatele Balcanice şi Grand-Prix-uri internaţionale; totodată, atleta Liliana Danci a obţinut medalii la Campionatele Naţionale la nivel de Juniori, Tineret şi Seniori, a participat cu succes la Campionatele Europene de Juniori şi Seniori, şi la Campionatele Mondiale de Seniori; sub îndrumarea sa, Otilia Ruicu, Iuliana Popescu şi Marian Enache au stabilit recorduri naţionale; de asemenea, Otilia Ruicu, Iuliana Popescu şi Liliana Danci au fost distinse cu titlul de „Maestru al Sportului”.
Cristian Dragomir a fost şef de delegaţie a echipei României la Campionatul European de Seniori – Barcelona 2009, la Campionatul European de Tineret – Ostrava, FOTE – Trabzon 2011, Jocurile Mondiale ale Copiilor – Ankara 2011, la Campionatul Mondial de Seniori, sală, Istanbul 2011, Campionatele Mondiale de Cadeţi – Cali 2015 şi Nairobi 2017, precum şi la multe alte Campionate balcanice, la diverse categorii de vârstă.
Ion Radu s-a născut în anul 1955, la Oţelu Roşu, unde a urmat şcoala generală. Între anii 1970-1975 a fost elev la Liceul Industrial din Reşiţa, iar între 1976 şi 1979 a urmat cursurile Institutului de Subingineri din reşedinţa de judeţ. După terminarea facultăţii a fost repartizat la IMEB Bucureşti, după care s-a transferat la IFET Caransebeş.
Ion Radu a fost sportiv de performanţă în ramura judo în perioada 1970-1982, la CSM şi la Muncitorul Reşiţa. În anul 1983 a deschis o secţie de judo la AS Foresta Zăvoi, cu participarea copiilor la Campionatul Naţional de Judo. Între 1986 şi 1989 a coordonat o altă secţie afiliată la Federaţia Română de Judo, cu bune rezultate la nivel naţional. În 1989 s-a transferat la ICM Caransebeş şi a deschis o secţie de judo la IGOC. În anul 1992, împreună cu colegii din sucursală, a înfiinţat AS Energetica Caransebeş, pentru deschiderea unei secţii de judo şi pentru a putea participa la Campionatul Naţional.
A devenit antrenor în 1998, iar din 1983 şi până în prezent a obţinut rezultate valoroase la nivel naţional şi internaţional cu sportivii pe care i-a pregătit. Între anii 2001-2013, Loredana Ohâi a fost legitimată la CS Energetica Caransebeş. A cucerit în fiecare an titlul naţional, fiind de câteva ori şi campioană balcanică.
Ca antrenor, în anii 2008 şi 2009, datorită rezultatelor obţinute de sportivii coordonaţi de el la CS Energetica, Ion Radu s-a clasat pe locul III în Topul antrenorilor din Caraş-Severin, iar în 2010 a ocupat prima poziţie în acest clasament.
Dumitru Toc s-a născut în anul 1948, în satul Potoc. Este absolvent al Şcolii Naţionale din Bucureşti, cu specializările Lupte libere – Rusia, şi Lupte greco romane – Grecia, Franţa şi Spania. Este în slujba sportului caransebeşean de peste 42 de ani.
În perioada 1977-1991 a fost antrenor la CSM Caransebeş, iar imediat după aceea şi până în prezent, la Clubul Sportiv Şcolar din municipiu. În toată această perioadă, sportivii pregătiţi de el au obţinut peste 300 de medalii la campionatele naţionale şi la turnee naţionale şi internaţionale, respectiv 20 de medalii de aur şi titluri de campioni naţionali, 30 de medalii de argint şi 50 de bronz. De asemenea, au mai obţinut două titluri de campioni balcanici cu echipa României.
Ca antrenor, Dumitru Toc face parte din stafful Federaţiei Române de Lupte şi a participat la Campionatele Europene de Seniori de la Novi Sad, Cupa Roşie – Moscova, Campionatul Mondial de Seniori de la Budapesta, Campionatele Europene de Juniori de la Atena şi Bucureşti, la Campionatul Mondial U23 de la Bucureşti, precum şi la Campionatul European Movisat.
În această perioadă, a fost recompensat de Federaţia Română de Lupte cu nenumărate diplome, medalii şi plachete, pentru merite deosebite în dezvoltarea acestei ramuri sportive. În 1987, Federaţia Internaţională de Lupte i-a acordat o diplomă şi o plachetă cu ocazia împlinirii a 75 de ani de la înfiinţare, iar în 1973 a primit Diploma de participare la Campionatul European de Lupte de la Madrid.
Sorin ROGOZ

 

Sursa: https://www.7-zile.com/trei-antrenori-de-onoare-pentru-caransebes/