Ucrainenii si-au sarbatorit Cobzarul la Caransebes

Ucrainenii si-au sarbatorit Cobzarul la Caransebes
Duminică, 26 mai, ucrainenii din Caraş-Severin au îmbrăcat haine de sărbătoare. Ei au ţinut să marcheze, în premieră în România, împlinirea a 152 de ani de la reînhumarea poetului Taras Şevcenko, cel căruia i se mai spunea şi „Cobzarul poporului ucrainean“, un revoluţionar, patriot şi un mare luptător pentru abolirea iobăgiei, printr-un spectacol de muzică, dans şi poezie, găzduit de Sala de concerte a Casei de Cultură „George Suru“ din Caransebeş, ce s-a dovedit neîncăpătoare pentru numărul mare de participanţi şi de invitaţi ai acestei comunităţi care, în Caraş-Severin, are 3.000 de membri.

În sală au fost prezenţi reprezentanţi ai diverselor organizaţii ale ucrainenilor, ai autorităţilor locale, precum şi Iura Hleba, vicepreşedintele Uniunii Ucrainenilor din România şi preşedinte al Uniunii Ucrainenilor, Filiala Timiş, Irina Moisei, redactorul-şef al revistei literar-muzicale ucrainene „Naş holos”, Tereza Şendroiu, redactor la revista „Curierulucrainean”, Anatoli Liber, director general al societăţii „Aquacaraş” S.A., părintele protopop al Bisericii Ucrainene, Ilie Albiciuc, şi părintele paroh de la biserica ucraineană dinReşiţa, Petru Popovici. De asemenea, au luat parte la această manifestare comemorativă organizatorii şi susţinătorii acestui eveniment, vicepreşedintele Filialei Caraş-Severin a UniuniiUcrainene, primarul comunei Păltiniş, Ioan Popovici, şi prof. Ivan Liber, preşedintele Filialei judeţene a Uniunii Ucrainenilor din România, printre organizatori numărându-se şi Gheorghe Tiuc, preşedintele Organizaţiei Caransebeş a U.U.R.

Programul artistic a fost deschis de corul mixt „Cervona calena“ din Caransebeş, corul mixt „Zelena liscena“ din Copăcele, după care a urmat grupul vocal „Bervinok“, din Cornuţel, acompaniamentul fiind asigurat de Petru Şuşco şi Nicolae Socaci. O pată de culoare şi sunet a adus-o în spectacol micuţa Lorena Şeico, în vârstă de 5 ani, care a interpretat o suită de melodii la orga electronică.

Elevii de la Şcoala Gimnazială din Cornuţel, îndrumaţi de prof. Mihaela Şimonea, au susţinut un scurt program de cântece şi poezii, după care preşcolarii de la grădiniţa din Cornuţel au stârnit, prin programul de dans oferit, ropote de aplauze, dar şi multe zâmbete. Spectacolul a fost încheiat de corul mixt „Vocea ucrainenilor“, din judeţul Caraş-Severin.

Sonia Berger