Un gugulan plecat din Turnu Ruieni vrea un spital nou-nout la Caransebes

Un gugulan plecat din Turnu Ruieni vrea un spital nou-nout la Caransebes

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Adrian Dumbravă se ocupă în prezent de construcția spitalului din Mioveni, primul construit în România, după Revoluție, de la zero.

La finele ședinței Consiliului Local de vineri, antreprenorul originar din Turnu Ruieni și doi arhitecți timișoreni, invitați de consilierul Daniel Isac, au prezentat aleșilor caransebeșeni proiectul spitalului din Mioveni. Dumbravă crede că actualul spital din Caransebeș este depășit și este nevoie de unul nou, ba mai mult, spune că nu este posibil ca 92 la sută din veniturile spitalului să meargă pe salariile medicilor și asistenților. Totul frumos pe hârtie până se ajunge la sursele de finanțare, asta în condițiile în care bugetul total al Caransebeșului a fost anul acesta de 10 milioane de euro, de trei ori mai mic decât cel de la Mioveni, iar pentru o investiție măcar la nivelul celei din Argeș ar fi nevoie de 60 de milioane de euro.

„Se pot face tot felul de comparații între cele două comunități și în privința bugetului, și în cea a numărului de locuitori, și în privința tipului de spital, pentru că cel de la Mioveni este un spital orășenesc, iar Caransebeșul are un spital municipal de urgență. Cred că lucrul cel mai important pe care l-a subliniat dl Dumbravă este de a avea voința de a începe un astfel de proiect. Dânsul vine cu expertiza managerială, noi nu ar trebui neaparat să ne plângem de lipsa banilor, ci ar trebui să profităm de toate pârghiile pe care le avem pentru a începe un astfel de proiect ambițios, poate nebunesc la ora actuală. Și pentru locuitorii Caransebeșului, și pentru zona adiacentă, un astfel de spital nou este o prioritate. Trebuie să o luăm pas cu pas, să identificăm cu rigurozitate terenul, că nu putem amplasa un spital oriunde, si apoi să vedem la cât s-ar ridica costurile proiectării. Avem deja fundația <<Urgent Life>>, la care s-au asociat până acum doar trei primării din jurul Caransebeșului, dar vom relua discuțiile cu primarii, chiar și episcopul Caransebeșului vrea să se implice. Trebuie să gândim acest proiect nu neapărat pe doi-trei ani, pentru că nu cred că ar fi posibil. Dacă mă gândesc la posibilitățile noastre financiare de acum, poate recurgem și la un credit, de ce nu?”, a precizat primarul Felix Borcean.

În opinia lui Adrian Dumbravă, pentru demararea proiectului ar fi nevoie în primă fază de 5 milioane de euro, adică jumătate din bugetul local pe 2018. „La bani ajungem întotdeauna pentru demararea proiectului. Probabil că pentru început jumătate din bugetul Caransebeșului ar trebui alocat pentru teren, studii de fezabilitate, proiect, timp în care se identifică și se urmăresc sursele de finanțare, fonduri europene, guvernamentale și toate celelalte. Se pot depăși acești munți, așa ni se par la început. Avem colaborări în străinătate cu multe entități interesate de un parteneriat public-privat, care ar putea fi o soluție, pot să-i aduc la discuții”, a spus și omul de afaceri, potrivit căruia mai bine de 60 la sută din fondurile pentru noul spital din Mioveni sunt suportate de Primărie, restul fiind obținut prin PNDL 2.

Cu alte reacții din Consiliul Local despre propunerea de construire a unui nou spital la Caransebeș vom reveni în zilele ce urmează.

Sursa: http://www.caon.ro/un-gugulan-plecat-din-turnu-ruieni-vrea-un-spital-nou-nout-la-caransebes/2135286

 

Exit mobile version