Un spatiu al celor care ostenesc langa condei

Un spatiu al celor care ostenesc langa condei

Scris de Lidia Almăjanu – CARANSEBEŞ – Caransebeșul are de marți un loc al scriitorilor, iar acesta nu putea fi altundeva decât la Casa de Cultură „George Suru”.

Un spațiu elegant și discret, cu istorie și parfum de epocă, destinat cenaclurilor literare și altor acte culturale. Mai exact, este vorba de o locație din subsolul istoricei clădiri, unde au fost amenajate două spații de creație și lectură, păstrându-se arhitectura din urmă cu un secol. De altfel, istoria celor două încăperi a fost povestită, cu șarmul caracteristic, chiar de directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu.

„Am descoperit dintr-o întâmplare acest spațiu acum mai bine de doi ani, la lucrările de modernizare și reabilitare a Casei de Cultură. Pe vremuri, aici erau două încăperi care au deservit «Pomul Verde», renumitul local din perioada interbelică. Una era mai mică, avândun jgheab pe casa scărilor prin care se coborau vinul, peștele şi gheața. În cealaltă încăpere era o cadă mare de lemn, unde se punea peștele la gheață, iar în partea dreaptă era o groapă pe care am găsit-o și noi când am lucrat, unde era ghețăria. Aceste două încăperi au servit acelor vremuri, servesc și vremurilor noastre”, a spus Cojocariu. Poate în premieră pentru un așezământ de cultură, spațiile au fost amenajate chiar sub scena și culisele sălii de spectacole, pentru a folosi și artiștilor care urcă acolo, nu doar cenaclurilor literare ce aparțin de „George Suru”

Tot acolo a fost realizat și un stand al cărților aparținând scriitorilor și poeților din Caransebeș, din împrejurimi sau cei care au făcut donații de carte către Casa de Cultură. „Își vor găsi găzduire aici lucrările Cenaclului literar «Sorin Titel» și ale Cenaclului de epigramă «Apostrof», dar și cercurile literare ale elevilor. Este un spațiu intim, o agora ce permite discuțiile fără să mai treacă o mașină, fără să mai bată cineva în geam, un spațiu pentru cei ce ostenesc lângă condei. Cred că suntem singurul așezământ cultural care are un astfel de rai al scriitorilor și artiștilor”, a mai adăugat directorul Casei de Cultură. Lucrările de amenajare a spațiului cultural-literar au fost realizate doar cu fonduri de la bugetul local, iar mobilierul a fost donat de Clubul Rotary Caransebeș.

Sursa: http://www.caon.ro/un-spatiu-al-celor-care-ostenesc-langa-condei/1518091