Versuri diafane precum petalele de scoica…

Versuri diafane precum petalele de scoica…

Scris de Sonia Berger – CARANSEBEŞ – Lansarea volumului de versuri „Solilocvii”, semnat de Constantin Brătescu, s-a constituit într-o adevărată sărbătoare pentru scriitorii urbei gugulanilor.

La evenimentul găzduit marţi, 2 iunie, de recent inaugurata sală de cenaclu de sub scena Casei de Cultură „George Suru” au participat cei mai importanţi artişti caransebeşeni. Autorul, fost şef al Serviciului Judeţean Caraş-Severin al Arhivelor Naţionale, care a abordat mai mult genul documentaristic şi istoric în cărţile publicate până acum, a surprins asistenţa prin sensibilitatea versurilor cuprinse în cartea apărută la Editura „TIM” din Reşiţa. În deschidere a vorbit amfitrionul manifestării, Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură: „În cartea care poartă titlul «Monologuri», pentru că aşa ar trebui să se numească, nu există deloc monolog, fiindcă în ea găsim o mulţime de dialoguri şi nu numai, cu tot ce-l înconjoară pe autor. Se vede şi din lectura cărţii că poetul are mereu un conviv, un partener, o parteneră, o iubită căreia i se confesează. Constantin Brătescu ne surprinde prin maturitatea textului, a verbului, a expresiei poetice, dar în acelaşi timp totul este străbutut de candoare, de multă gingăşie, care vin din formaţia sa de filolog şi de om care a lecturat, obligatoriu sau nu, foarte multe cărţi de poezie”.

Manuela Ionescu a vorbit despre faptul că acest volum îl descoperă cititorului altfel pe istoricul şi arhivistul exigent şi riguros Constantin Brătescu: „Poezia dlui Brătescu este diafană precum petalele de scoică pe care vântul, în noaptea de aprilie, le-a nins, dar şi robustă, ca un nedormit stejar de care poetul se apropie cu sfială, pentru a nu-i trezi haiducii ce dorm la rădăcini”

Au mai luat cuvântul, vorbind despre carte şi autor, prozatorul şi traducătorul Horia Vasilescu, un vechi prieten al lui Constantin Brătescu, Lavinia Micu, fostă colegă a lui Constantin Brătescu la Arhivele Naţionale, jurnalistul Adrian Crânganu şi scriitorul Ioan Jorz.

După ce le-a mulţumit tuturor pentru cuvintele frumoase şi a recunoscut că se simte pur şi simplu copleşit, Constantin Brătescu a adăugat: „S-a spus aici că poezia nu înseamnă neapărat doar talent şi inspiraţie de moment. Înseamnă şi rigoare. Poate că şi de aceea am întârziat atât de mult cu această carte, întârziere explicabilă de altfel prin faptul că, dedicându-mă profesiei de arhivist, am avut foarte multe lucruri de făcut acolo…“

În încheiere, autorul a acordat autografe, iar participanţii la lansare au vorbit despre apariţia unei reviste a scriitorilor caransebeşeni.

Sursa: http://www.caon.ro/versuri-diafane-precum-petalele-de-scoica/1541016