Viata inseamna sa salvezi vieti!

Viata inseamna sa salvezi vieti!

CARANSEBEŞ – Marcel Vela a explicat ce motiv l-a determinat să demareze contestatul proiect al achiziţionării dronelor.

 

În urmă cu ceva timp, Jurnal de Caraş-Severin scria despre proiectul Primăriei Caransebeş, cu finanţare europeană, inedit de altfel, de a achiziţiona drone. Ideea şi proiectul în sine au fost contestate, blamate, discutate cu sau fără sens.

Joi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Marcel Vela ne-a dezvăluit de la ce a plecat ideea achiziționării dronelor de către municipalitate: s-a prăbușit cu elicopterul, în 2 decembrie 2007, pe vârful Mătania din masivul Țarcu, la o altitudine de aproape 2.200 de metri. Joi, edilul-şef a prezentat presei şi imagini surprinse imediat după accident.

„Până acum nu am făcut public acest lucru, dar a fost o experiență dramatică, ce mi-a schimbat opțiunea despre viață. Am scăpat teafăr și cred că a fost o lecție pentru mine că în fiecare clipă, în fiecare moment trebuie să fii pregătit să salvezi oameni care pot fi în situații asemănătoare”, a explicat edilul Caransebeșului. Incidentul din 2007, printre ai cărui protagoniști s-a numărat Marcel Vela, l-a determinat pe acesta să demareze mai multe inițiative în sprijinul salvării de vieți omenești.

accident

„Am încercat aducerea unui elicopter SMURD laCaransebeș, care până la urmă a fost transferat la Arad, dar acum vom avea o unitate specializată. Mai mult, am demarat un proiect transfrontalier cu parteneri sârbi. Tocmai datorită întâmplării de pe 2 decembrie 2007 pentru mine a fost neimportant că am fost atacat pentru acest proiect pe o televiziune națională la care inclusiv eu plătesc taxe, fiind ironizat pentru o inițiativă ce poate salva vieți. Cred că viața oamenilor este cel mai important lucru pentru o țară, pentru un stat”, a spusVela.

Proiectul a fost accesat, iar acum se află în faza achiziționării echipamentelor necesare salvării de vieți omenești, de altfel principalul obiectiv al inițiativei transfrontaliere. „În mod esențial, încercăm să soluționăm activitatea de căutare, de supraveghere, de identificare a unor posibile victime din întreaga zonă a Banatului Montan, prin achiziționarea acestor drone. Vom mări capacitățile aparatelor de zbor fără pilot astfel încât să poată interveni în cele mai grele condiții, de furtună, de altitudine, de temperatură scăzută, pentru că uitați, se întâmplă tot felul de drame ca cea de acum două zile și cred că trebuie să fim pregătiți pentru orice. O dronă foarte bine echipată putea să contribuie la depistarea rapidă a avionului prăbușit în Apuseni”, a adăugat Vela.

Acesta a mai precizat că, în momentul în care dronele vor fi achiziționate, Primăria are întreaga disponibilitate să le pună la dispoziția Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, pentru intervenții în cazuri în care vieți omenești sunt în joc.

Nina Curiţa

Sursa: http://www.caon.ro/