Vizita regala in Caras-Severin

Vizita regala in Caras-Severin

RESITA – Principele Radu al României s-a aflat, luni, la Resita si Caransebes, pentru a prezenta doua volume.

Este vorba despre cele doua carti aparute la Editura Curtea Veche – ,,Margareta. Portretul Principesei Mostenitoare”, scrisa de Sandra Gatejeanu-Gheorghe, si ,,Trei poduri peste lume”, semnata de principele Radu. Evenimentul, organizat de Editura Curtea Veche, a fost gazduit la Resita de Libraria ,,Semn de carte”, iar la Caransebes de Casa de Cultura ,,George Suru”. În paginile volumului ,,Trei poduri peste lume” regasim consemnarile facute între anii 1982 si 2003 de principele Radu, unele dintre ele publicate anterior, altele inedite, la care se adauga completarile ce fac legatura cu prezentul. Invitata sa vorbeasca despre aceasta carte, ist. dr. Carmen Albert, de la Muzeul Banatului Montan din Resita, remarca faptul ca titlul cartii este o metafora extrem de bine gasita, cele trei ,,poduri” fiind, de fapt, trei treceri diferite, simultane si fundamentale în viata autorului, si anume cea de la un mileniu la altul, cea de la România comunista la lumea libera si cea de la conditia de actor la cea de principe regal, prin casatoria cu principesa Margareta. Cel de-al doilea volum, ,,Margareta. Portretul Principesei Mostenitoare”, scris de catre directorul de protocol al Casei Regale a României, ne vorbeste despre copilaria si adolescenta principesei Margareta, despre studiile si experienta comunitara, despre viata de familie, interesele si activitatile întreprinse de aceasta în folosul României. Cartea, a carei prefata este semnata de principele Lorenz al Belgiei, mai cuprinde fotografii alb-negru si color, precum si documente din Colectia Casei Regale, unele dintre ele prezentate în premiera.

Principele Radu nu a vorbit despre cele doua volume, ci despre cum au ajuns ele sa fie scrise: ,,Membrii familiei regale a României nu scriu carti de ieri pentru români. Au facut-o de la bun început, într-o comuniune de spirit cu Biserica si Academia Româna, pentru ca au considerat, fiecare în generatia lui, ca gestul de a apropia coroana de creion e unul care da mai multa statornicie tarii (…) Regina Elisabeta nu a fost o scriitoare la fel de talentata ca si Mihai Eminescu, dar faptul ca ea era cea care scria dadea României si literaturii ei o sansa în plus. La Savârsin a venit în audienta un domn din Arad, care i-a adus Majestatii Sale un volum aparut în Argentina în primul deceniu din anii 1900, scris de regina Elisabeta. Aproape nimeni de pe continentul sud-american nu stia de existenta României, dar regina Elisabeta era prezenta în librariile lor”.

În periplul sau prin judet, principele Radu s-a întâlnit cu primarii celor doua municipii, Mihai Stepanescu si Marcel Vela, dar si cu vicepresedintele Consiliului Judetean Caras-Severin, Ionesie Ghiorghioni. ,,Ma bucur sa va revad, au trecut anii, prea repede am impresia”, a spus principele, în timp ce primarul Vela i-a daruit un volum despre prezenta Casei Regale în Banat, scris de istoricul Liviu Groza, care-si va gasi de acum un loc si în biblioteca de la Savârsin. Dupa scurta vizita pe care principele a avut-o la Primaria Resita, edilul Mihai Stepanescu a declarat ca acesta s-a aratat interesat sa se implice în sustinerea unor proiecte sociale. Mai multe detalii despre aceste proiecte vom cunoaste dupa întrevederea pe care Stepanescu o va avea cu principele Radu la Savârsin, luna viitoare.

Roxana Balan Nafiru

Sursa: http://www.caon.ro/