Vom avea drone pe cerul judetului

Vom avea drone pe cerul judetului

Primăria Caransebeş şi Ministerul de Interne al Republicii Serbia şi-au dat mâna pentru un proiect transfrontalier în domeniul situaţiilor de urgenţă.

Lansarea oficială a avut loc marţi, la sediul municipalităţii caransebeşene, în prezenţa partenerilor sârbi şi a mai multor oficialităţi locale şi judeţene. Proiectul aduce o premieră pentru Banatul de Munte, administraţia locală din Caransebeş dotându-se cu trei drone de observare aeriană şi softuri de ultimă generaţie, necesare salvării de vieţi în zona montană.

„Nu ştiu dacă mai există un proiect similar în România, ştiu că în Banat nu există o altă administraţie locală care să se doteze cu drone. Dacă le aveam când cei doi meteorologi au fost prinşi de furtună pe Ţarcu, probabil aceştia trăiau şi astăzi”, a spus primarul Marcel Vela.

Şi partenerii sârbi, prin vocea reprezentantului Ministerului de Interne de la Belgrad, Milun Prokopijevic, au subliniat importanţa proiectului. „Având în vedere că în zona transfrontalieră a Serbiei nu avem nicio unitate care să o monitorizeze aerian, este foarte important pentru noi să avem un vecin care să poată face aşa ceva”, a explicat şi oficialul sârb.

Proiectul are o valoare totală de peste 2,3 milioane de euro, din care 1,2 milioane revin municipalităţii dinCaransebeş.

Nina Curiţa

Sursa: http://www.caon.ro