Ziduri ce tainuiesc 110 ani de istorie

Ziduri ce tainuiesc 110 ani de istorie

CARANSEBEŞ – Municipalitatea de pe Timiș și Sebeș a omagiat vineri un moment istoric esențial în zidirea Caransebeșului modern: inaugurarea în urmă cu 110 ani, la 20 septembrie 1903, a clădirii monumentale a Primăriei, instituție de prim rang în structura urbei gugulane.
Manifestările prilejuite de sărbătorirea jubileului edificiului supranumit în urmă cu 110 ani de localnici „casa cea nouă a orașului” a reunit în Aula „1 Decembrie 1918″ numeroase oficialități locale și județene, personalităţi culturale, religioase, oameni de afaceri și oaspeți din Serbia. Despre anvergura istorică și strălucirea edificiului au vorbit primarul Marcel Vela, directorul Casei de Cultură, Ioan Cojocariu și istoricul Liviu Groza, în sală fiind proiectate imagini inedite cu clădirea Primăriei de-a lungul timpului. Edilul-șef a trecut în revistă cei 44 de primari care și-au lăsat amprenta pe Caransebeș începând din 1872, oameni care, potrivit lui Vela, „au schimbat orașul în bine”, pentru foarte mulți dintre aceștia păstrându-se un moment de reculegere.

„În 1903 a fost un moment important pentruCaransebeș iar clădirea în care ne aflăm acum este plină de istorie. Ideea de a marca jubileul ei s-a născut într-o zi cu soare, când domnul Liviu Groza mi-a adus să citesc discursul ținut de senatorul Bartolomei în 20 septembrie 1903, la inaugurarea acestui imobil”, a spus edilulCaransebeșului, cel în mandatul căruia clădirea a fost reabilitată, cu ajutorul arhitectei Ioana Mihăescu, într-un stil care aduce aminte de farmecul ei de odinioară.

Un omagiu celor care au ridicat actualul sediu al Primăriei a adus și directorul Casei de Cultură. „După un veac și ceva, după un arc larg de timp, venim să ne plecăm cu recunoștință capetele și sufletele în fața acelor oameni care în acele vremuri, sub stăpânire străină, au știut să aducă demnitate în viața orașului, ridicând o clădire emblemă pentru Caransebeș“, a precizat și Ioan Cojocariu.

Istoricul Liviu Groza a prezentat câteva repere ale discursului senatorului Ioan Bartolomei, rostit în urmă cu 110 ani, discurs ce cuprindea istoria Caransebeșuluidin perioada dacică până la începuturile secolului XX. „Spre sfârșitul discursului, Ioan Bartolomei a făcut o caracterizare a orașului și a locuitorilor lui, este încărcată de emoție această afirmație: «„Din cele istorisite până aci, ne-am putut convinge că orașul nostru a avut un trecut viforos, nefericit, dar glorios. Teritoriul este îngrășat cu mult sânge și udat cu amare lacrimi ale locuitorilor, deși cetățenii lui au fost bărbați resoluți, plini de viață, iubindu-și fără preget vatra și moștenirea lor părintească»”.

Istoricul a fost apoi protagonistul unui moment emoționant, dăruindu-i primarului Marcel Vela trei documente originale extrem de importante pentru istoria Caransebeșului. Este vorba de discursul festiv al senatorului Bartolomei, fotografia Primăriei la momentul inaugurării și statutul orașului Caransebeș din 1889, documente care potrivit primarului Marcel Vela vor rămâne în patrimoniul cetății Banatului Montan pentru generațiile viitoare. Au urmat lansările a patru volume cu impact pentru istoria locului: „Contribuţii la monografia Caransebeşului, vol. III” de Liviu Groza, „Monografia Caransebeşului”, de Ioan Haţegan şi Ion Marcel Vela, „Corneliu Baba” şi „Sisi”, de Pavel Şuşară. Invitații s-au mutat apoi la parterul clădirii unde s-au delectat cu caricaturile maestrului Ștefan Popa Popa’s și ale elevilor acestuia. În final, trebuie spus că și de această dată, capitala gugulanilor a fost la înălțime, poate și pentru faptul că, așa cum spunea primarul Marcel Vela, „Caransebeșul înseamnă tradiție, valori și principii care au făcut și fac diferența”.

Nina Curiţa

Sursa: http://www.caon.ro/