Ziua Armatei in Caras-Severin

Ziua Armatei in Caras-Severin

REŞIŢA/CARANSEBEŞ – Nici anul acesta, cele două municipii cărăşene nu au dat uitării Ziua Armatei, marcând evenimentul aşa cum se cuvine, mai ales că anul acesta 25 octombrie a căpătat o însemnătate specială.

FOTO: Ziua Armatei la Resita

Ediţia de acum a aniversat şi 150 de ani de la înfiinţarea ministerului de resort. Reşiţa a fost municipiul care a dat startul manifestării, cu o zi a porţilor deschise, găzduite de Centrul Militar Judeţean, prilej cu care elevi de la Şcoala Gimnazială „Mihai Peia“ (fosta Generală 6), Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ şi Colegiul Tehnic s-au putut juca şi fotografia printre tehnica militară.

Acţiunile au continuat, în 25 octombrie, cu ceremonialuri militare organizate în ambele municipii – în Piaţa Tricolorului din Reşiţa şi la statuia generalului Ioan Dragalina din Caransebeş –, prilej cu care au fost oficiate slujbe, la Reşiţa, soborul de preoţi fiind condus de părintele protopop Nicolae Mirişan. Au urmat depunerile de coroane şi alocuţiunile susţinute de oficialităţi, care la Reşiţa au îmbrăcat forma unui simpozion, derulat în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean.

Au vorbit despre diferite momente istorile preşedintele CJ Sorin Frunzăverde, prefectul Silviu Hurduzeu, gl.(r) Ion Ion, col. Ion Pasăre, comandantul CMJ şi lt.col. Silviu Neagoe, şeful de stat major al CMJ. Cu acest prilej, trei generali în rezervă au primit o legitimaţie care se acordă, din partea ministerului de resort, în urma unui ordin emis în vara acestui an.

La Caransebeş, manifestările s-au încheiat la Cercul Militar, unde a fost vernisată expoziţia „Liviu Groza – la 80 de ani“, cuprinzând volume semnate de istoricul militar, distincţii primite, documente originale şi fotografii, pe care col.(r) Liviu Groza, prezent la eveniment, a declarat că le va dona Muzeului din Caransebeş.

Antoniu Mocanu