Ziua Nationala, sarbatorita la Caransebes

Ziua Nationala, sarbatorita la Caransebes

 Caransebeșenii s-au adunat de 1 Decembrie în număr mare, în ciuda vremii nefavorabile, în centrul municipiului, pentru a asista la manifestările prilejuite de Ziua Națională.

Ceremonialul a început cu trecerea în revistă a gărzii de onoare de către primarul Marcel Vela, a continuat cu intonarea imnului național, slujba religioasă și alocuțiunile oficialităților. „Ca român, îmi doresc să redescoperim demnitatea și mândria națională. A fi un popor mândru și demn este o obligatie față de înaintașii noștri care au avut curajul să înfrunte autoritățile de la acea vreme dar și față de copiii prezenți astăzi în Piața Revoluției“, a spus edilulCaransebeşului.

 

Istoria momentelor de la 1 Decembrie 1918 a fost rememorată și de senatorul Iosif Secășan, iar viceprimarul orașului Kovacica, Laslo Vidac, a transmis salutul poporului sârb pentru românii aflați în zi de sărbătoare.

„Înarmați“ cu baloane galbene, gugulanii, mai ales cei mici, au fost încântați apoi de defilarea detașamentelor de militari, jandarmi și pompieri, dar mai ales de „sarea și piperul” paradei, o grupă a Regimentului 6 Dorobanți de la Muzeul Militar Național, alcatuită din ofițeri, infanteriști, copii de trupă și o infirmieră. Au urmat masa tradițională, cu fasole și cârnați pentru toți cei prezenți în Centrul Civic, și un spectacol folcloric susținut de Nicu Novac.

Și pentru ca a fost o zi de sărbătoare, toți cei veniți să asiste la manifestări au primit garoafe din partea administrației locale, pe care le-au așezat pe Crucea Identității și Demnității Naționale, monument construit în urmă cu mai bine de două secole. În paralel, în Aula 1 Decembrie 1918 a municipalității, istoricul Liviu Groza și-a lansat cea mai nouă apariție editorială, un volum dedicat unui mare patriot bănățean, doctorul Cornel Corneanu, cel care a condus în urmă cu 94 de ani delegația Caransebeșului la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia.

„Domnului Liviu Groza îi revine meritul de a readuce în actualitate fapte și persoane care au împlinit un anumit rol în istoria noastră. Mă bucur nespus de mult, că, printre cei pe care i-a avut în vedere, este și Cornel Corneanu“, scrie în postfața lucrării nimeni altul decât nepotul acestuia, Mitropolitul Banatului, Nicolae.

Lansarea editorială a avut și două momente încărcate de emoție, istoricul Liviu Groza dăruindu-i primarului Marcel Vela rezoluția redactată și citită de Cornel Corneanu chiar în sala numită acum 1 Decembrie 1918, prin care caransebeșenii aderau la unitatea națională, dar și o insignă cu tricolorul României care a aparținut primului primar alCaransebeșului de după Marea Unire. Evenimentul cultural s-a încheiat cu o sesiune de autografe în care colonelul(r) Liviu Groza a stat cu plăcere la dispoziția cititorilor celui mai nou volum al său.

Lidia Almăjanu