Prin andezit, spre culmile artei

Prin andezit, spre culmile artei

 Simpozionul Internaţional de Sculptură Monumentală de la Caransebeş şi-a derulat deja primele două săptămâni de creaţie artistică.

Blocurile de andezit încep să capete formele dorite de cei 11 artişti prezenţi în municipiul de pe Timiş şi Sebeş. Într-un moment de respiro, sculptorii, proveniţi anul acesta din Chile, Franţa, Turcia, Bulgaria, România, China, Israel, Germania, Slovenia şi Georgia, au lăsat deoparte flexurile, ciocanele, dălţile şi maşinile de găurit şi au fost primiţi la sediul municipalităţii de primarul Marcel Vela şi city-managerul Nicolae Borceanu, care le-au transmis salutul de bun venit din partea Caransebeşului.

„Anul acesta, sculpturile sunt realizate într-o nouă abordare, în andezit, şi sper ca la finalul simpozionului patrimoniul cultural al Caransebeşului şi al Banatului de Munte să fie mai bogat cu 11 opere de artă de înaltă ţinută”, le-a transmis edilul artiştilor. Lucrările din acest an au diverse teme. De exemplu, dacă Shlomo Katz(Israel) a ales să aducă un omagiu marelui Brâncuşi, sculptura lui Valeriu Ciumacu îmbină natura cu matematica.

„Aş descrie lucrarea mea ca pe un omagiu adus celui care a deschis drumul sculpturii minimaliste în lume, sculptura mea e un sărut după Brâncuşi”, a explicat israelianul plecat de la 10 ani din Dorohoi în Ţara Sfântă, în timp ce Valeriu Ciumacu a spus despre piesa pe care o realizează la Caransebeş că „provine de la natură, de la plante, de la flori, dar în acelaşi timp este şi o minimală suprafaţă matematică”, adăugând totodată că „e primul simpozion la care particip în România şi este şi prima lucrare pe care o realizez înandezit“.

Nina Curiţa