Apă și canalizare sau străzi ca după bombardament?

 

Proiectul european de apă și canalizare a poposit azi la Caransebeș printr-o conferință de presă intermediară aferentă „Proiectului Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă și Apă Uzată din Județul Caraș‐Severin/Regiunea Vest, în Perioada 2014‐2020” în localitățile Caransebeș, Băile Herculane, Otelu Roșu, Mehadia, Topleț și Teregova.

 

A fost o dezbatere axată pe prezentarea investiției de peste 1 miliard de lei pentru apă și canalizare în tot județul, precum și pe stadiul lucrărilor care se derulează sau se vor derula în localitățile amintite. Și chiar dacă a spus inițial că are multe pe suflet, dar nu vrea să strice evenimentul celor de la AquaCaraș, primarul Felix Borcean a lăsat până la urmă atitudinea împăciuitoare de o parte și a lansat „bombardamentul“: „Am rămas de anul trecut cu ideea refacerii complete a întregii infrastructuri în urma lucrărilor, ca, ulterior, să aflăm că de fapt se reface doar strict porțiunea de stradă afectată, noi rămânem cu străzile și trotuarele făcute praf. Nu mai vorbesc de calitate, de întârzieri, de modul în care se realizează curățenia, sunt munți de pământ lăsați pe străzi. Acum avem la Caransebeș permise de lucrări pe 8 tronsoane care sunt depășite, niciunul nu a fost adus la stadiul inițial, n-am amendat niciodată firma, dar o să o facem, că am impresia că pe cei care lucrează nu-i mai interesează ce rămâne în urma lor, e ca după bombardament. Am fost avocatul AquaCaraș, sunt un om extrem de tolerant, dar avem și noi o răbdare. Le-am spus cetățenilor că e bine că se schimbă rețele vechi de mai bine de 50 de ani, dar modul cum arată orașul după aceste lucrări e revoltător. Toate oalele se sparg în capul primarului, AquaCaraș e o entitate, constructorul e o entitate, croșeele și upercuturile de la cetățeni noi le încasăm.“

Mesajul primarului de Caransebeș i-a cam pus pe gânduri pe cei care așteaptă demararea lucrărilor, chiar dacă edilul de la Mehadia, Gore Bardac, care a onorat cu prezența dezbaterea, spre deosebire de cel de la Oțelu Roșu spre exemplu, a văzut și partea plină a paharului. „Proiectul înseamnă bunăstare, cu siguranță vor exista și dificultăți, după ce am auzit de la colegul primar de la Caransebeș, dar trebuie să vedem partea pozitivă, care înseamnă servicii de calitate pentru cetățenii din Mehadia. Sperăm să vedem cât mai repede utilajele la lucru și să facem față problemelor care vor apărea, să supraveghem îndeaproape, pe teren, lucrările, sper ca viitorul constructor să se ridice la nivelul așteptărilor noastre.“, a punctat și Bardac.

Din partea AquaCaraș, Daniel Basarabă, a cerut celor care realizează și supervizează lucrările la Caransebeș (firma Erbașu-n.r.) mai multă atenție și implicare, admițând că cetățenii sunt cei care suportă disconfortul creat. „E un deranj mare creat și o să fim mult mai atenți pe lucrările respective ca antreprenorul să diminueze disconfortul. Problema cea mai mare e ca constructorul să aducă lucrarea la starea inițială. Rog eu personal o mai bună implicare și din partea diriginților de șantier, și din partea responsabililor AquaCaraș, și din partea constructorilor, să aducem zonele afectate la starea inițială, ca să diminuăm disconfortul creat cetățenilor.“, a fost rugămintea oficialului AquaCaraș.

Cum printre puținele moduri de a-i constrânge pe antreprenori sunt banii, dacă lucrările nu sunt de calitate, șeful CJ, Romeo Dunca, a adăugat: „Nu e-n regulă, noi stăm cu banii pregătiți, nu sunt bani puțini, nu avem nicio problemă, nu cred că cineva de la AquaCaraș sau de la Primăria Caransebeș nu-și dorește ca lucrările să fie de calitate, cred că constructorul trebuie să ne spună dacă poate să facă. Acum vine vremea bună, avem timp, dorință și posibilitate!“

Iar reprezentantul celor de la Erbașu a spus că din cauza piedicilor, din 9 permise de spargere se lucrează doar pe două, ceea ce l-a făcut Dunca să concluzioneze că „tot nu-i bine, dar nu-i așa de rău“.

A fost și o veste bună, pentru caransebeșeni cel puțin, că la noua Uzină de Apă încep în câteva zile testele și ar putea fi inaugurată foarte curând, ceea ce ar contribui la o altă calitate a apei de la robinetele locuitorilor din Caransebeș.

JCS-R.M.

Sursa: https://caon.ro/apa-si-canalizare-sau-strazi-ca-dupa-bombardament/2419633/