Caransebeșul pune la bătaie 450 de mii de lei pe finanțările nerambursabile

Mai exact 100.000 de lei pentru Cultură, 160.000 de lei pentru Educaţie/Protecţia mediului/Social, 140.000 de lei pentru Sport și 50.000 de lei pentru Culte. N-a fost de acord cu propunerea inițială liberalul Simion Paica, acesta venind cu un amendament prin care să se ia bani de la Social și Cultură, ca să se dea la Sport, mai precis să fie premiat atletul Lucian Ștefan, cu rezultate excelente pe plan național și intenațional. Doar că după aproape patru ani de mandat, Paica nu a aflat încă faptul că banii pe Legea 350 sunt pentru derularea unor activități și nu pentru premierea unor sportivi pentru rezultate deja obținute. „Am depus amendament, să luăm niște bani să dăm la programe sportive, unde profesorul Dragomir (coleg de partid cu Paica-n.r.) are un campion european. Am diminuat de la activități culturale 20.000, unde scriem o carte și o citește doar un om, nu se aude pe plan internațional de cartea aia, și încă 20.000 de la activități sociale și protecția mediului. Asta e părerea mea, să dăm și la acești oameni!”, și-a motivat Paica amendamentul, fiind întrebat imediat de directorul economic al municipalității, Marius Preda: „Tăiem de la copiii cu autism, de la masa caldă pentru bătrâni?”

Primarul Felix Borcean a încercat să explice că banii sunt pentru diverse activități, fără a-l convinge pe Paica: „Cum dați banii? Că nu-i dăm banii în mână lui Lucian Ștefan. Profesorul Dragomir face un concurs, noi banii îi dăm pentru o activitate unde se acordă premii unor oameni care nu sunt neapărat din Caransebeș, la Memorialul <<Iosif Korka>>. Nu-i dă lui Lucian <<poftim 20.000>>. Toate aceste alocări sunt pe baza a ceea ce cer ei.” „Păi ce face atunci cu banii, îi fură?”, a întrebat Paica, neconvins de argumentele edilului.

Dragoș Curelea (USR) și-adus aminte că și anul trecut s-a votat propunerea inițială, pe urmă s-au depus proiectele și pe anumite categorii au fost mai puține sau deloc, banii fiind redistribuiți într-o a doua sesiune: „Hai să vedem ce se depune și dacă e cazul, redistribuim!”

La vot, amendamentul lui Paica nu a fost sprijinit nici măcar de colegii acestuia liberali, iar proiectul cu alocările inițiale a trecut cu 11 voturi din cele 12 ale consilierilor prezenți. Urmează publicarea anunțului de participare și a regulamentului de obținere a finanțărilor nerambursabile, depunerea proiectelor și selecția acestora de către o comisie din cadrul municipalității. Reamintim că perioada de implementare a proiectelor pe Legea 350 este 31 decembrie 2024.

JCS-R.M.

Sursa: https://caon.ro/caransebesul-pune-la-bataie-450-de-mii-de-lei-pe-finantarile-nerambursabile/2418909/