Si valoarea istoriei se pastreaza cu bani

Si valoarea istoriei se pastreaza cu bani

CARANSEBEŞ – Clădirea Comunității de Avere (fostul sediu al Arhivelor Naționale) se află într-o avansată stare de degradare.

Totuşi, clădirea ar putea fi preluată de municipalitate și reintrodusă în patrimoniul arhitectural al urbei gugulane. Actualul proprietar nu are fondurile necesare pentru întreținerea imobilului construit in 1873 și ia în calcul cedarea acestuia către administrația locală.

„Clădirea ar trebui reparată dar devizul estimativ pentru reparații se ridică undeva la 500-600.000 de lei, bani pe care nu-i avem. E exclusă dărâmarea clădirii, are un istoric încărcat, de la 1873, am redobândit-o în 2007-2008 și de atunci nu am putut face nicio reparație. Poate în final, obligați de împrejurări, o predăm înapoi la Primărie”, a declarat secretarul Comunității de Avere, Vasile Corneanu. Municipalitatea, prin Serviciul de Urbanism, a trecut deja la sancționarea proprietarului pentru pericolul pe care-l reprezintă imobilul pentru cetățeni și pentru lăsarea acestuia în paragină. Primarul Marcel Vela consideră că în cazul în care va exista o ofertă concretă din partea Comunității de Avere, administrația locală se va implica pentru a nu lăsa un monument istoric să devină o pată neagră pe fața Caransebeșului.

„Imobilul este într-o situație delicată, cad țigle, cad tencuieli de pe fațadă, nu este zugrăvit, o situație neplăcută și pentru noi ca oraș, și pentru cetățeni și chiar și pentru deținător. Am înțeles că proprietarul ar dori să îl doneze municipalității, ar fi un act corect, care protejează monumentul. Noi, Primăria și Consiliul Local, suntem deschiși să acceptăm această donație, să investim în acest monument, să-l reabilităm și să-l așezăm din nou la loc de cinste în patrimoniul arhitectural al cetății Caransebeșului”, a precizat edilul-șef.

Lidia Almăjanu

Sursa: http://www.caon.ro/