Maretia trecutului, sculptata intr-un gest al prezentului

Maretia trecutului, sculptata intr-un gest al prezentului

CARANSEBEŞ – Troiţa ridicată în memoria celor 66.000 de militari români căzuţi în Cehoslovacia va fi dezvelită la finele acestei săptămâni.

O delegaţie a municipalităţii, din care fac parte primarul Ion Marcel Vela, viceprimarul Filip Strejariu, secretarul municipiului, Ana Bratu, consilierul local Valentin Dascălu şi directorul Casei de Cultură „George Suru”, Ioan Cojocariu, va participa în perioada 5-7 iunie la o vizită în Republica Cehă, la invitaţia Ambasadei României de la Praga. Programul delegaţiei caransebeşene cuprinde, pe lângă componenta cultural istorică, şi discuţii cu autorităţile locale, cu conducerea regiunii Vysocina şi reprezentanţi ai industriei energetice din Cehia şi ai mediului de afaceri.

Astfel, în 5 iunie, oficialii Primăriei Caransebeş vor fi primiţi de către primarul Pavel Herman şi vor vizita oraşul Trebic, unde vor discuta cu membrii Camerei de Comerţ din acest district.

Joi, începând cu ora 9, aceştia vor participa în oraşul Jihlava la o prezentare de proiecte cofinanţate prin Fondul Social European, vor avea o întâlnire cu primarul Jaroslav Vymazal, cu preşedintele Regiunii Jiri Behounek şi conducerea Camerei Regionale de Comerţ.

În 7 iunie, la ora 10, în oraşul Dobroutov va fi dezvelit şi sfinţit monumentul de artă populară românească ridicat în memoria celor 66.000 de militari români care şi-au dat viaţa, au fost răniţi sau daţi dispăruţi în Cehoslovacia, în luptele purtate în cel de-al Doilea Război Mondial.

Troiţa şi placa memorială care alcătuiesc monumentul au fost realizate de către Primăria Caransebeş, prin Casa de Cultură „George Suru”, iar proiectul a fost implementat cu sprijinul Primăriei din Dobroutov şi al Ambasadei României de la Praga.

N.C.

Sursa: http://www.caon.ro/