Vela vine in ajutorul primarilor stresati

Vela vine in ajutorul primarilor stresati

Scris de Nina Curița REŞIŢA – Aşa cum noi am mai scris, finalizarea întocmirii amenajamentelor pastorale ar trebui realizată până la 28 februarie 2016, conform HG 78/2015!

Primarul Caransebeșului, Marcel Vela, care susține că aceasta este o altă sarcină dată în plus primăriilor de către Guvern, fără a se preciza resursele bugetare, a și întreprins o serie de demersuri în sensul amânării acestui termen.

Edilul a solicitat comisiilor de specialitate ale PNL sesizeze atât reprezentanții Puterii din Parlamentul României, cât și comisiile de la Camera Deputaților si Senat, cu privire la această anomalie. Potrivit lui Vela, Executivul nu putea impune administrațiilor locale întocmirea de amenajamente pastorale pentru proprietăți private până la 28 februarie 2016.

Costurile mari și durata identificării tuturor proprietarilor de pajiști și fânețe sau ale planurilor cadastrale și parcelare, obținerea acordului proprietarilor pentru accesul pe proprietățile private sau imposibilitatea obținerii de către fermieri a subvențiilor APIA anul viitor din cauza acestui act normativ, au fost alte aspecte care, în opinia lui Vela, puteau bloca, în 2016, activitatea administrațiilor locale și stârni nemulțumirea fermierilor.

„Am trimis o solicitare la comisiile de specialitate de la PNL, parlamentarii noștri au preluat propunerea, au discutat-o în comisiile de specialitate din Parlament și am reușit. Au fost de acord si parlamentarii PSD că termenul este scurt, că nu se precizează sursele de finanțare pentru această nouă sarcină aruncată pe umerii primarilor, cu realizarea amenajamentelor pastorale și s-a promis amânarea termenului până în anul 2017”, a precizat primarul Caransebeșului.

Vela a mai propus ca alternativă și ca aceste amenajamente să fie făcute de către Direcțiile Agricole Județene sau de fiecare proprietar, pe propria sa cheltuială.

Sursa: http://www.caon.ro/vela-vine-in-ajutorul-primarilor-stresati/1587726