Cinema Luna, între afacere sau utilitate publică

CARANSEBEȘ – Sprijinirea financiară a cinematografului din Caransebeș de către municipalitate, pentru câteva luni, a creat polemici în consiliul local!

Totul a plecat de la 20 de mii de lei, suma pe care firma care administrează cinematograful în parteneriat cu casa de cultură, ar primi-o lunar, timp de câteva luni, pe perioada stării de alertă. Asta pentru că, la fel ca în mai toată lumea, industria filmelor a fost puternic afectată de pandemie și fără un sprijin financiar ar intra în colaps. Suma propusă în proiectul aflat pe masa aleșilor locali nu a fost pe placul lui Dragoș Curelea (USR Plus), care le-a spus colegilor de ședință că mai bine s-ar renova saloane din spital cu acești bani.

„Venim acum să le plătim lunar 20 de mii de lei pentru că-și țin aparatura la noi în sală, păi și noi putem să le luăm 30 de mii că o țin acolo. 20 de mii mi se pare o sumă destul de mare. Am dat rapid o căutare pe Google, aparatul costă între 7-10 mii de euro, în două luni cu banii care-i dăm firmei e al nostru. Sunt perfect de acord că trebuie să ținem pe linia de plutire cinematograful, haideți să punem un preț simbolic, un leu și lăsăm gratis cinematograful din partea Primăriei, ca și transportul public. Cu banii ăștia eu renovez 12 saloane la Pediatrie. Să nu fiu înțeles greșit că nu vreau cinema, Doamne ferește, dar asocierea e păguboasă”, a punctat Curelea.

A încercat să-l lămurească de necesitatea acestui sprijin financiar Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru”: „Firma a cerut înțelegere din partea noastră pentru păstrarea acestui important obiectiv social și cultural în funcțiune. La Reșița, Oravița, Oțelu Roșu e la fel. Nu e doar un aparat, domnule consilier, e o întreagă rețea, ecran, sonorizare și altele. E doar pe perioada stării de alertă, dar nu mai mult de un an, până se revine la normal, ca să putem oferi copiilor, tinerilor o posibilitate de a-și petrece timpul liber, vreți să-i scăpați în birturi? Nu-i mai scoateți de acolo. Sistemul costă 67 de mii de euro. Dacă cumpărăm aparatura, tot noi trebuie să angajăm patru persoane care să lucreze la cinema. Respingeți, domnule, proiectul”.

A intervenit și primarul Felix Borcean, care i-a spus lui Curelea că cinematograful Luna nu trebuie privit doar ca o afacere, așa cum sugerase consilierul USR Plus, ci și ca o utilitate publică. „Tu ai dreptate în mare măsură, dar eu am considerat că nu vorbim de mai mult de două, trei luni și decât să achiziționez cu 60 de mii de euro, mi s-a părut mai acceptabil să mergem pe varianta asta, trei luni cu 60 de mii de lei, adică vreo 12 mii de euro. Acum dacă ne gândim doar la profit în toate activitățile de genul acesta, până la urmă e o utilitate publică, rolul nostru ca municipalitate, dacă tot l-am construit, e să-l menținem, oamenii ăștia pleacă și stăm cu el gol. Dacă am fi afaceriști, am zice da, 10 lei biletul de autobuz”, a liniștit edilul spiritele.

La vot proiectul a trecut fără probleme, doar cei doi consilieri USR-Plus abținându-se, astfel că iubitorii celei de-a șaptea arte din Caransebeș se vor putea bucura mai departe de cinematograful Luna.

JCS-R.M.

Sursa: https://caon.ro/cinema-luna-intre-afacere-sau-utilitate-publica/2382596/