S-a stins istoricul Liviu Groza

S-a stins istoricul Liviu Groza

CARAȘ-SEVERIN – Reputatul istoric caransebeșean, cu 56 de volume publicate de-a lungul unei prestigioase cariere de istoric militar, s-a stins din viață sâmbătă la prânz, la vârsta de 85 de ani.
 Liviu Groza s-a născut la 10 iulie 1932, a urmat clasele primare şi Liceul „Traian Doda” din Caransebeş, Şcoala de ofiţeri activi «Nicolae Bălcescu» din Sibiu și Facultatea de Istorie la Cluj. De-a lungul anilor și-a dedicat activitatea cu precădere istoriei Regimentului de Graniță Româno-Bănățean nr. 13 și generalilor precum Moise Groza, Alexandru Guran, Traian Doda și Ioan Drăgălina, despre care „nea Liviu” putea să-ți vorbească zile întregi, întotdeauna cu noi și noi elemente despre viața și activitatea acestora.

Am muncit toată viața ca să trăiesc și după moarte”, spunea Liviu Groza pentru Jurnal de Caraș-Severin, în 2015, parcă pregătind momentul când avea să plece la Ceruri. Și tot parcă prevestind, bătrânul colonel preciza în luna mai a acestui an: „Am cântecul de lebădă, care nu este altceva decât volumul <<Caransebeșul și Marea Unire>>, am deja 5 capitole finalizate. Apoi mă voi opri, pentru că medicii mi-au spus <<Liviule, astâmpără-te>>! Și mă voi astâmpăra, dar vreau să văd această carte publicată”.

Nu a mai apucat, pentru că sâmbătă, 23 septembrie 2017, la orele prânzului, Liviu Groza, cetățean de onoare al Caransebeșului și județului Caraș-Severin, s-a stins din viață, la Spitalul Municipal de Urgență din Caransebeș, în urma unei boli mai vechi, istoricul fiind operat de mai multe ori pe cord.

„Când cineva ca Liviu Groza pleacă dintre noi se produc goluri imense, dar el, prin dragostea pe care purtat-o Caransebeșului și istoriei locurilor, a știut să le acopere, treptat, în timpul zbuciumatei sale existențe, dedicată aproape exclusiv cercetării științifice istorice. A iubit aceste locuri cum nu mulți reușesc și și-ar fi dorit din suflet să fie contemporan centenarului Marii Uniri. Odihnește-te în pace, suflet blând!”, a spus primarul Caransebeșului, Felix Borcean la auzul tristei vești.

„Mulțumim, domnule colonel, pentru tot ce ați făcut și ați lăsat moștenire Cetății Caransebeș și Istoriei României! Veți rămâne mereu în amintirea noastră și a generațiilor care vin după noi. Dumnezeu să vă odihnească în pace!”, a postat fostul primar al Caransebeșului, senatorul Marcel Vela, pe Facebook.

Sursa: http://www.caon.ro/s-a-stins-istoricul-liviu-groza/1903069