Avem zimbri in padurile carasene

Avem zimbri in padurile carasene

REŞIŢA – După aproape 200 de ani, în zona Măgura-Plopu de lângă Armeniș au reapărut zimbrii. 17 exemplare tinere au fost eliberate sâmbătă într-o zonă de sălbăticie special amenajată, grație unui proiect comun Rewilding Europe-WWF România-Primăria Armeniș, prin care se încearcă repopularea zonei cu cele mai mari mamifere terestre din Europa.

 

„Este cel mai mare transport de zimbri care a fost realizat vreodată în Europa, munca a fost destul de migăloasă, acum zimbrii au fost lăsați într-un țarc de control veterinar, mai e un țarc de aclimatizare și după aceea urmează eliberarea lor propriu-zisă, totul putându-se întinde pe o perioadă cuprinsă intre 4 și 12 luni. Încercăm în acest fel să readucem o verigă lipsă în ecosistem. Zona este excelentă pentru zimbri, e departe de comunitate, cea mai apropiată așezare fiind la 12 kilometri. Sperăm ca în 2024 să avem aici 500 de exemplare care vor putea să supraviețuiască în sălbăticie”, a declarat reprezentantul WWF România, Adrian Hăgătiș.

 

La acțiunea de sâmbătă, pe lângă sătenii din Armeniș și Feneș sau zecile de jurnaliști români și străini, au fost prezente și numeroase oficialități. „Pe aceste văi și în pădurea aceasta am fost de multe ori în copilărie, mă leagă multe amintiri de această zonă binecuvântată de Dumnezeu și evident că este o bucurie și o plăcere să vezi că animale superbe sunt protejate aici în Banatul de Munte. Sunt mândru, sunt optimist că și pe viitor se vor întâmpla lucruri bune în comuna Armeniș, în această rezervație care va fi un punct de atracție pentru foarte multă lume”, am aflat de la primarul Caransebeșului, Marcel Vela, născut și crescut la Armeniș.

Aducerea în sălbăticie a zimbrilor nu reprezintă singurul obiectiv al proiectului, zona urmând să fie promovată de Rewilding Europe și WWF România și ca o atracție turistică. Deja în comuna Armeniș a fost deschis un centru de vizitare a zimbrilor, cu materiale informative despre animale și natură, dar și cu programe diverse de implicarea a localnicilor sau turiștilor în activități de protejare a mediului înconjurător.

Lidia Almăjanu

Sursa: http://www.caon.ro/