Caransebes-Pancevo, 230 de ani de istorie

Caransebes-Pancevo, 230 de ani de istorie

Scris de R.M. – CARANSEBEȘ – Este vorba de poștalionul care în urmă cu mai bine de două secole făcea legătura între cele două orașe din Banatul istoric și care acum va reprezenta tema unei expoziții documentare.

Primarul Felix Borcean s-a întâlnit vineri cu o delegație a Arhivelor Istorice din Pancevo, Republica Serbia, condusă de directorul Milan Jaksic, în perspectiva unei expoziții care va marca 230 de la înființarea poștalionului Caransebeș-Pancevo. „Noi cu Pancevocolaborăm foarte strâns încă din 2009 pe proiecte transfrontaliere, ne întâlnim destul de des. Cum am mai spus, acum suntem prieteni și sper că vom avea o bună cooperare și pe mai departe, sunt sigur de asta”, a spus primarul Borcean.

Dar ce era, de fapt, acest poștalion Caransebeș-Pancevo? O linie de poștă de la Caransebeș până la Pancevo, cu mai multe stații care vor fi evidențiate în expoziție, cu oprire obligatorie pentru schimbarea cailor, hrană sau trierea și distribuirea documentelor trimise cu poștalionul. Ca fapt, divers, la începuturile poștalionului în Caransebeș, la 1787, acesta funcționa pe actuala locație a Casei de Cultură „George Suru”, fapt confirmat chiar de directorul Ioan Cojocariu: „Trebuie să știți că actualul local al Casei de Cultură a fost primul sediu al poștalionului, acolo se introduceau căruțele de poștă, unde este acum sala de spectacole erau trei uși mari în care intrau trăsurile de poștă când veneau de pe drum. Acolo se făcea cartarea, caii stăteau pe sub unde sunt acum balcoanele”.

Dacă la Pancevo expoziția va fi deschisă în 8 noiembrie, la Galeria de Artă „Corneliu Baba” va poposi, cel mai probabil, în luna decembrie. „Ne-am întâlnit pentru a pune la punct ultimele detalii pentru o expoziție pe care o vom găzdui aici la Caransebeș, dar expoziția va fi și la Pancevo. Expoziția marchează cei 230 de ani de când s-a înființat poștalionul Caransebeș-Pancevo, un eveniment important atât pentru noi, cât și pentru Pancevo. Vor fi expuse documente și informații foarte relevante pentru acea perioadă, secolul al XVIII-lea, colegii din Serbia au foarte multe informații”, a precizat șșefa Serviciului Relații Internaționale, Gabriela Bănăduc.

Istoricii sârbi au precizat că este foarte importantă colaborarea cu Caransebeșul și cu Arhivele Naționalede aici. „Suntem una dintre cele mai mari arhive din Serbia, cu peste 9 kilometri de documente. Pentru noi este foarte important că am demarat această colaborare cu municipiul Caransebeș și cu Arhivele de aici, pentru că sunt sigur că aici vom găsi documente pe care noi nu le cunoaștem, așa cum și dumneavoastră puteți găsi la noi alte documente de mare valoare pentru istoria Caransebeșului și a zonei Banatului istoric”, a concluzionat Milan Jaksic, directorul Arhivelor Istorice din Pancevo.

De la sediul municipalității, oaspeții sârbi au mers la Arhivele Naționale Caraș-Severin, unde, împreună cu directorul Ovidiu Roșu, au făcut un tur al arhivelor, fiindu-le prezentate câteva documente foarte importante, dar au fost puse la punct și ultimele detalii legate de expoziția dedicată celor 230 de ani de la înființarea poștalionului Caransebeș-Pancevo.

Sursa: http://www.caon.ro/caransebes-pancevo-230-de-ani-de-istorie/1923995